Zzp'er is vaak onverzekerd en denkt niet aan pensioen
Minder dan een op de vijf zzp'ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het jaar 2016.
Het aandeel verzekerde zzp'ers is de afgelopen jaren teruggelopen. In 2011 betaalde nog ruim 23 procent van de zzp'ers premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Vooral de hele jonge en de oudere zelfstandigen zijn minder vaak verzekerd. In de middencategorie gebeurt het wat meer. Wat betreft sectoren verzekeren vooral de zzp'ers in de bouw zich tegen het risico op arbeidsongeschiktheid. In die branche heeft circa een derde van de zzp'ers zo'n polis.
Geen pensioen
Ook het aandeel zelfstandigen dat een lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening ging in de onderzochte periode omlaag. In 2016 betaalde ongeveer een tiende van de zzp'ers zo'n lijfrentepremie tegen dik 13 procent in 2011.
Er gaan al een tijdje stemmen op om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers verplicht te stellen. Eerder dit jaar pleitte bijvoorbeeld de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) hier nog voor.
De politiek is evenwel verdeeld over het onderwerp. Zelfstandigenorganisaties hebben erop gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Personeel VDL Nedcar gaat weer staken, boos over bod bedrijf
Born -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
11
Stijgende inflatie volgens experts niet verontrustend: 'Herstel is in Nederland veel krachtiger’
In de hele eurozone daalde de inflatie, behalve in Nederland. Daar steeg de inflatie juist. Hoe kan dat nou? -
50
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot
Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.Luchthaven Schiphol
-
Storing ING voorbij, maar klanten niet te spreken over zoveelste digitale ongemak
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
De Philips Dynastie
Waarom werd de kunstcollectie van de familie Philips zo snel geveild? ‘De centjes waren hard nodig’
De kunstcollectie van de overleden Frits Philips werd een jaar na zijn dood geveild omdat ‘de centjes hard nodig waren’. Dat zegt de zoon van Frits Philips tegen Sander Schimmelpenninck in de videoserie De Philips Dynastie.