Volledig scherm
Een flink deel van de Nederlandse ondernemers loopt opdrachten mis door de nieuwe wet © ANP XTRA

ZZP Nederland luidt de noodklok om wet DBA

Meer dan tien procent van de Nederlandse ondernemers heeft momenteel geen inkomen vanwege de nieuwe wet DBA. Dat meldt ZZP Nederland, de grootste belangenorganisatie voor ondernemers. Om die reden luidt de organisatie nu de noodklok.

Quote

Onderne­mers worden daardoor noodgedwon­gen flexwer­kers, wat ook een schijncon­struc­tie is

Maarten Post

ZZP Nederland hield recentelijk een enquête onder de eigen achterban, waaruit de gevolgen van de invoering van de nieuwe wet duidelijk blijken. ,,Voor een derde van onze achterban geldt dat die nu direct last heeft van de gevolgen. Minimaal tien procent heeft nu geen opdrachten en kan binnenkort het faillissement aanvragen. Je hebt het dan over zo'n 40.000 mensen", vertelt Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei ingegaan en vervangt de VAR-verklaring. Doel van de nieuwe wet was opdrachtgevers en opdrachtnemers meer zekerheid te bieden over de arbeidsrelatie die ze aangaan, zonder al te veel bureaucratische rompslomp. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven eieren voor hun geld kiezen en liever een uitzendkracht inhuren. ,,Ondernemers worden daardoor noodgedwongen flexwerkers, wat ook een schijnconstructie is", aldus Post.

Petitie
ZZP Nederland heeft vanmiddag een petitie online gezet tegen de nieuwe wet. Post: ,,De afschaffing van de VAR vonden wij goed, maar van de wet DBA dachten we vanaf het begin al dat die in de praktijk nooit goed zou kunnen werken. Hij zou ondernemerschap moeten stimuleren, maar belemmert die nu juist." Volgens Post stromen de handtekeningen inmiddels binnen.

De Tweede Kamer sprak eind september voor het laatst over de nieuwe wet. Een volgend overleg staat gepland voor 19 december. Post: ,,Dat is veel te laat, want veel ondernemers zijn dan al brodeloos. Wij zullen dan ook voortdurend contact blijven zoeken, om te zorgen dat leden kunnen blijven ondernemen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement