Volledig scherm
Bordje hondenlosloopgebied in Ede. © Henk van Holland

Al veel mensen tekenen petitie tegen kleiner hondenlosloopgebied in Ede

EDE - Hondenliefhebbers in Ede en omgeving zijn een petitie gestart tegen het plan van de gemeente Ede om het hondenlosloopgebied op de Edese heide te verkleinen van 107 naar 66 hectare. 

Honden zijn wel welkom buiten op de heide en in het bos buiten het hondenlosloopgebied, maar dan wel aangelijnd. De gemeente hoopt dan wel dat de baasje de poep opruimen. Want die poep is juist de reden dat Ede het losloopgebied verkleint. De hondenpoep fungeert als mest op de heide. De grond wordt daardoor te veel verrijkt. Heide verdwijnt en bomen en struiken komen er voor terug.

Schapen laten grazen

Het gemeentebestuur wil schapen laten grazen om heide te behouden, maar honden en schapen gaan slecht samen. Dus dat gebeurt op dit moment nog niet. 

Ede heeft vorig jaar al overwogen het hondenlosloopgebied te verplaatsen omdat de heide dichtgroeit. De SGP had toen vragen gesteld over wat de gemeente doet om te voorkomen dat de heide dichtgroeit en verdwijnt.

Opschuiven van hondenlosloopgebied

Hondenbezitters balen van de plannen van Ede en pleitten voor behoud of desnoods opschuiven van het hondenlosloopgebied. Ook vragen ze om  losloopgebieden op andere plekken.

De petitie wordt vaak ondertekend. De teller gaat al dik over de 300 heen. 

In samenwerking met indebuurt Ede