Volledig scherm
PREMIUM
v.l.n.r Dennis Janse, Helene Bende en Ferdinand van Nispen © Herman Stöver

Al zeven jaar wonen met het geluid van de bouwvakker én de bosuil

EDE - In maart 2011 startte de bouw van de wijk Enka in Ede. Zeven jaar later is de wijk de helft van de geplande omvang.  De bouw gaat door, de wijk is populair. Maar niet vanwege de voorzieningen. Die ontbreken. 

Volledig scherm
Enka wijk in opbouw, oud en nieuw © Erika Van Gils

,,Ik had wel zin in nieuw en modern. Ik dacht, 'laat ik eens gek doen.'” Heleen Bense (68) is bewoonster van het eerste uur in de wijk Enka aan de oostzijde van Ede. Een plek waar de historie dagelijks voelbaar is. Tot 2003 werd er kunstzijde geproduceerd in de voormalige Enka-fabriek, nu wonen er zo’n 1200 mensen. Tussen de nieuw verrezen woningen staan nog acht industriële rijksmonumenten fier overeind. Bense koos voor de wijk Enka nadat de kinderen het huis uit waren. ,,Dit project vonden we erg aantrekkelijk, qua ligging en omdat er energiezuinig gebouwd werd.” Ze woont samen met haar man in een appartement in De Smederij. Alle straatnamen in de wijk verwijzen naar het fabrieksverleden. 

Bense is veel thuis, terwijl bijna driekwart van haar buren werkt. ,,Die zie je bijna nooit. Dat vind ik wel jammer, ik had iets meer contact verwacht." 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede