Volledig scherm
Viersterrenhotel De Sterrenberg in Otterlo. © Google Streetview

Alleen nog nieuwe luxere hotels in gemeente Ede

EDE - Wie in de gemeente Ede een nieuw hotel wil bouwen, mag dit alleen als deze hotels meer luxe bieden dan de hotels die er nu al zijn.

Op dit moment telt de gemeente Ede 560 hotelkamers. Dat zijn met name driesterrenhotels. Er zijn relatief weinig viersterrenhotels. ,,Daarom hebben we ervoor gekozen om in de toekomst alleen nog nieuwe hotels toe te staan die iets extra’s bieden’’, zegt wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,Dat zijn dus hotels die meer luxe bieden ofwel vier- en vijfsterrenhotels.’’ 

Onderzoek met hotelbranche

De uitspraken van Vreugdenhil zijn gebaseerd op een onderzoek dat de gemeente samen met de hotelbranche heeft uitgevoerd.

Het is de bedoeling dat ook het nieuwe hotel bij bioscoop Pathé aan de nieuwe gemeentelijke eisen voldoet. Volgens Vreugdenhil lopen hierover gesprekken met de eigenaar. De gemeente stimuleert ook het opknappen van oude hotelkamers. ,,Anders heb je de kans dat die hotels afzakken naar Polenhotels. Dat willen we zeker niet.’’

Nieuw voor oud

Er bestaat nog wel een mogelijkheid om minder luxe hotels te bouwen, maar daarvoor moeten dan wel eerst oude kamers verdwijnen. ,,Een nieuw-voor-oud-regeling’’, aldus de wethouder. 

Daarnaast mikt Ede ook op hotels voor verschillende doelgroepen. Daarbij valt te denken aan toeristen die komen voor het slagveldtoerisme of natuurliefhebbers. Ook de zakenmarkt beidt met de groei van de foodsector mogelijkheden.     

250 tot 300 kamers

Zoals de zaken er nu voor staan is er in de gemeente Ede ruimte voor 250 tot 300 nieuwe hotelkamers in het luxere segment. 

In samenwerking met indebuurt Ede