Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst van Ede. © Herman Stöver

Alles op alles om jongeren die oud en nieuw hebben ‘verziekt’ op te pakken

EDE - Burgemeester René Verhulst van Ede wil samen met de politie alles op alles zetten om de jongeren te achterhalen die in de nieuwjaarsnacht hulpverleners bestookten met vuurwerk en eigendommen van anderen beschadigden.

Onderzoek naar de incidenten in  Ede tijdens nieuwjaarsnacht hebben nog geen resultaten opgeleverd. Daarom deed de burgemeester in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een beroep op de ouders van de jongeren en de inwoners van Ede om informatie over wat er is gebeurd tijdens oud en nieuw door te geven aan de politie. 

Bestookt met vuurpijlen

De problemen begonnen dinsdagavond in Ede Zuid waar de brandweer bezig was twee autobranden te blussen bij de Huygensstraat. Hulpverleners en omstanders, onder wie een fotograaf, werden bestookt met vuurpijlen.

Na middernacht was het raak in de wijk Veldhuizen waar de brandweer probeerde autobranden aan de Vanenburg te blussen. Agenten moesten vuurwerk gooiende jongeren op afstand houden. De politie van Ede publiceerde een lange lijst van 40 vuurwerkincidenten, waaronder zes keer het belagen van hulpverleners.

Vol verbazing en afschuw

Burgemeester Verhulst vindt dat jongeren oud en nieuw verziekt hebben in Ede. ,,Vol verbazing, of misschien is afschuw wel een beter woord, heb ik zelf gezien hoe jongeren, en ik heb het echt over jongeren - denk aan de leeftijd tussen de 13 en 15 jaar - doelbewust ellende aan het maken waren. Hulpverleners bestookten met vuurwerk en eigendommen van anderen beschadigden. Een groep van ongeveer 70 jongeren verziekt het voor de rest in een nacht waarin kennelijk alles mag’’, zegt Verhulst.

,,Dit heeft niets meer met het vieren van oud en nieuw te maken. En eigenlijk is dit ook een oproep om ogen niet te sluiten voor het maatschappelijke probleem: ouders, weet wat je kind doet. 13-jarigen om 2.00 uur ‘s nachts op straat, zonder toezicht. Is dat normaal? Samen met de politie zetten we alles op alles om de jongeren die dit veroorzaakt hebben te achterhalen.’’

Volledig scherm
Jongeren richtten hun vuurpijlen op brandweer en politie in Ede. © Melvin Ewald/ Persbureau Heitink

In samenwerking met indebuurt Ede