Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Alternatief vervoer voor patiënten zodat ambulances op tijd kunnen komen

EDE - Wie wil er op een ambulance rijden? Ambulancezorg Gelderland-Midden gaat vanaf maart personeel werven voor de zogenoemde zorgambulance+ in Ede en Barneveld. Die ambulances gaan bijvoorbeeld het vervoer van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis verzorgen. 

Het gaat om vervoer dat te plannen is. Nu worden die ritten nog vaak door ambulances uitgevoerd die juist de spoedritten zouden moeten rijden. Met als gevolg dat er minder spoedambulances beschikbaar zijn. 

Inwoners van de westkant van Gelderland kunnen dat merken omdat ambulances bij spoed niet altijd binnen de norm van 15 minuten ter plaatse zijn.

Effect pas jaar later

Van de spoedritten moet 95 procent binnen een kwartier ter plaatse zijn. In Ede, Wageningen, Renkum, Scherpenzeel en Barneveld wordt dat niet gehaald. Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) werkt daarom aan een plan om ambulances in de Vallei sneller ter plekke te laten zijn.

De zorgambulance+ is één van de maatregelen. Omdat nieuw personeel eerst moet worden opgeleid, merken inwoners het effect ervan pas een jaar later.

Daarnaast onderzoekt VGGM op welke locaties er standplaatsen moeten komen of blijven. En hoe veel voertuigen er nodig zijn.

In samenwerking met indebuurt Ede