Angst in Ede na zware plofkraak: ‘Mijn kop had eraf kunnen zijn’

video / updateOnder buurtbewoners in het Gelderse Ede is grote onrust ontstaan nadat criminelen vannacht een plofkraak op een SNS-geldautomaat hadden gepleegd. De schade op de Parkweg is groot. Eerder deze week sloot ABN Amro de helft van alle pinautomaten in Nederland vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken.

Barbara Kolkman woont recht boven de pinautomaat. ,,Ik hoorde een scooter en twee jongens, maar dat gebeurt zo vaak. Geregeld kijk ik dan uit het raam. Nu niet. Gelukkig, want dan had het heel anders voor me kunnen aflopen.’’ De knal noemt ze onbeschrijflijk: ,,Je trilt op je grondvesten. Ik voelde een golf door mijn hele lijf. Een ongelooflijk zware plof.’’

Kolkman was altijd al bang voor de plofkraak die vannacht plaatsvond. ,,We zijn zelfs bij de gemeente geweest om erover te praten. Hebben ons bed een paar keer verhuisd naar een andere kamer. Nu blijkt mijn angst terecht.’’

‘Kop eraf’

,,Als ik buiten had gelopen, was mijn kop eraf geweest.’’ Een van de bewoners van het witte huis tegenover de geldautomaat is flink geschrokken van de ontploffing vanmorgen. Een deel van de pinautomaat vloog bij hem - zo'n twintig meter verderop - dwars door het rolluik en de voorruit naar binnen. Hij was op slag klaarwakker. 

Volledig scherm
De schade na de plofkraak. © Herman Stöver

Ook bij zijn buren is de schade aanzienlijk. Alle ruiten, boven en beneden, zijn gesneuveld. Bewoners van de getroffen panden kunnen bij buurtbewoners terecht en dat geldt ook voor timmermannen. Mensen stellen hun schuur ter beschikking voor werkzaamheden, zodat kozijnen waar nodig dichtgetimmerd kunnen worden.

Ook het pand waarin de geldautomaat is gevestigd is gehavend. Een pilaar waarop het gebouw lijkt te steunen is ingestort. Bouwkundig experts bekijken nu of de situatie gevaarlijk is. Ook een bestelbus die nabij de pinautomaat geparkeerd stond raakte beschadigd.

‘Daders niet gezien’

Een bewoonster van een van de naastgelegen appartementen baalt van de situatie. Ze had net een half jaar geleden haar woning helemaal opgeknapt. Nu moet de schade weer hersteld worden.

,,Ik was even naar het toilet en hoorde een doffe klap. Ik had niet door wat het was, het was anders dan vuurwerk. Ik heb mijn badjas aangetrokken en ben buiten gaan kijken. Ik zag overal glas, maar de daders heb ik gelukkig niet gezien.’’

Of de daders iets buit hebben gemaakt, is niet bekend. De krakers reden met een grote tas op een scooter - die een rauw geluid maakte - weg richting Hoog Maanen. Na de plofkraak is een Burgernet-bericht uitgestuurd. Tot dusverre zonder succes. De daders zijn nog niet aangetroffen.

Volledig scherm
De schade van de plofkraak wordt in beeld gebracht. © Herman Stöver

Nieuwe golf

Volledig scherm
Een stuk pinautomaat vloog naar binnen © DG

De afgelopen periode vond een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken door criminele bendes plaats door het hele land. Deze ontploffingen hebben vooral ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. ,,Dit kon zo niet langer. Het open houden van de pinautomaten bracht teveel risico’s met zich mee. Dat is onaanvaardbaar”, zei een woordvoerder van de bank. 

Volledig scherm
De schade na de plofkraak is enorm © Gelderlander
Volledig scherm
Bij de explosie zijn meerdere woningen beschadigd geraakt. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

In samenwerking met indebuurt Ede