Volledig scherm
Bedrijventerrein De Stroet in Lunteren. © Google Streetview

Bedrijventerrein De Stroet in Lunteren mag toch uitbreiden

LUNTEREN - Bedrijventerrein De Stroet in Lunteren mag uitgebreid worden met ongeveer 3,4 hectare, vergelijkbaar met zeven voetbalvelden. Om ruimte te maken voor de bedrijven, wijkt een boerderij. De nieuwe uitbreiding krijgt een groen karakter en komt aan de oostzijde van het huidige terrein te liggen.

Het plan om het Lunterense bedrijventerrein uit te breiden, stamt al uit augustus 2015. Toen meldde een ondernemer uit Lunteren zich bij de gemeente Ede met een verzoek voor uitbreiding aan de oostzijde. Maar de provincie Gelderland stond toen nog op de rem.

,,Om te voorkomen dat er overal bedrijventerreinen kwamen, hadden we samen met de gemeentebesturen van de Regio FoodValley en de provincie het regionaal programma bedrijven opgesteld’’, zegt de Edese wethouder Willemien Vreugdenhil. Uitbreiding van De Stroet was daar wel in opgenomen, maar ‘on hold’ gezet. Ede heeft de Lunterense ondernemer toen laten weten niet mee te kunnen werken.

Vooral zittende bedrijven willen verhuizen

Inmiddels zijn er nieuwe afspraken gemaakt. Nu is er volgens de wethouder wel een mogelijkheid om uit te breiden. Ede trekt hierin samen op met de ondernemer. ,,Cocreëren van het gebied noemen we dat’’, zegt Vreugdenhil. ,,Van het dorp voor het dorp. Want het zijn vooral veel zittende bedrijven die naar het nieuwe deel van De Stroet willen verhuizen.’’ Het gaat volgens de wethouder vaak om bedrijventerrein die in een boerenschuur zijn begonnen, inmiddels op een bedrijventerrein zitten en door willen groeien, bij voorkeur in het dorp zelf. 

De gemeente heeft voor de zomer al de dorpsraad bij het plan betrokken. ,,Ik heb vanuit Lunteren nog geen negatieve geluiden gehoord’’, zegt de wethouder. Om de uitbreiding mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede