Clemens Oude Groeniger en zijn lammetjes.
Volledig scherm
Clemens Oude Groeniger en zijn lammetjes. © Sven Menschel

Bennekomse schapen zorgen voor een stortvloed aan lammetjes

BENNEKOM - Het lijkt wel een lammetjesfabriek in de stallen van Grebbeveld Schapen & Zo aan de Langesteeg in Bennekom. Sinds een week geleden de eerste twee lammetjes werden geboren, volgde er een ware stortvloed van nieuwe geboortes. 

Woensdag stond de teller al op meer dan honderd. En de ooien van Clemens Oude Groeniger en Marjel Neefjes zijn nog lang niet uitgeworpen. ,,We verwachten in totaal ongeveer 350 lammetjes’’, zegt Neefjes. 

Veel werk in de stallen

Daarvoor zorgen 250 moeders. ,,Sommige ooien krijgen een lammetje en andere twee jongen. We hebben ze allemaal laten scannen, dus we weten hoeveel lammetjes elke ooi krijgt.’’ 

De lammetjesvloed zorgt voor veel werk in de stallen. ,,We blijven elke avond tot 23.00 uur bij de schapen, maar soms gaat het aflammeren wat langzamer. Mijn dochter en een vriendin hebben een keer tot 01.00 uur ‘s nachts de wacht gehouden.’’

Nog tweeënhalve week 

Veel schapenhouders laten hun ooien al begin januari werpen. ,,Wij kiezen ervoor om dat wat later te doen. Een paar jaar geleden kwam dat toevallig een keer zo uit en dat is ons goed bevallen.’’ De lammertijd aan de Langesteeg duurt nog ongeveer tweeënhalve week. Daarna bestaat de kudde uit 480 ooien en de 350 lammetjes.

lammetjes schapen schaap bennekom herder 19022020
Volledig scherm
lammetjes schapen schaap bennekom herder 19022020 © Sven Menschel

In samenwerking met indebuurt Ede