Volledig scherm
Boeren onderweg naar het Malieveld. © ANP

Boeren willen in december naar Amsterdam: ‘Het gaat niet over stikstof’

UpdateEDE/AMSTERDAM - Boeren bereiden voor december een actie voor in Amsterdam. Het gaat om een actie ‘waarbij informatie aan de burger centraal staat', laat het organiserende Agractie weten. Volgens boerenleider Bart Kemp uit Ede gaat het ‘in elk geval niet over stikstof'.

Quote

We gaan niet met oud en nieuw, Kerstmis of sinter­klaas naar Amsterdam

Bart Kemp, Agractie

Er zijn volgens Agractie al gesprekken gaande met de gemeente Amsterdam. Die laat weten dat er ‘contact is tussen enkele boeren en de gemeente', maar dat er verder nog weinig details bekend zijn. Volgens Agractie is het eerste overleg deze week geweest: komende week gaan de partijen weer om tafel.

Wat de organisatie dan wel precies gaat doen, houdt Agractie voorman Kemp in het midden. ,,Flyeren zou ik niet zeggen. Maar ik ga er ook geen informatie over geven.’’ Ook over de planning wil hij niks kwijt, anders dat de feestdagen worden ontzien. ,,We gaan niet met oud en nieuw, Kerstmis of sinterklaas naar Amsterdam.’’

Over een oproep aan andere boeren om te komen, ‘komt meer informatie’. ,,Maar we gaan er in elk geval niet alleen staan.’’ Of dat ook betekent dat er een colonne tractoren naar de hoofdstad trekt, zegt Kemp niet. ,,Ik kom in elk geval niet met de trekker. Maar hoe anderen komen, is niet aan mij.’’

Voor het eerst naar de hoofdstad

Het is voor het eerst dat de boeren hun pijlen richten op de hoofdstad. Vorige week maandag gingen ze nog massaal naar de provinciehuizen om de stikstofregels (tijdelijk) van tafel te krijgen: in onder meer Gelderland en Overijssel leidde het uiteindelijk tot opschorting van de regels. Die actie werd georganiseerd door landbouworganisatie LTO.

Twee dagen later gingen ze - onder de vlag van actiegroep Farmers Defence Force - met honderden trekkers naar Bilthoven om te protesteren tegen meetinstituut RIVM. Dat is verantwoordelijk voor het meten van de stikstofuitstoot: volgens de boeren op verkeerde en niet inzichtelijke wijze.

Aansluitend reden ze naar Den Haag om hun geluid te laten horen tegen het overheidsbeleid. Dat protest zorgde voor honderden kilometers file op snelwegen door het hele land.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede