Volledig scherm
Bomen maken plaats voor de nog aan te leggen Parklaan. © Herman Stöver

Bomen in Ede wijken voor nieuwe Parklaan

EDE - Tientallen gevelde bomen liggen klaar om te worden afgevoerd. Maandag is de gemeente Ede begonnen met de kap van 280 bomen. 

Ze maken plaats voor het kruispunt van de Mauritskazerne en de Klinkenbergerweg in de toekomstige Parklaan. Die weg verbindt straks de A12 met de N224 en doet dat deels via de kazerneterreinen. 

Boze buurtbewoners

Oorspronkelijk zouden er veel meer bomen worden geveld, maar na overleg met boze buurtbewoners, Stichting Milieuwerkgroepen Ede en de Gelderse Natuur en Milieufederatie is dit aantal verminderd.

Zo blijven er vijf waardevolle Amerikaanse eiken gespaard voor de kettingzaag. Voor twee van die eiken wordt zelfs een ‘zwevend’ fietspad aangelegd. Dat wil zeggen dat het pad niet op de oppervlakkige boomwortels drukt. 

Explosieven

Als de bomen weg zijn, volgt een onderzoek naar niet ontplofte explosieven, vooral uit de Tweede Wereldoorlog.

Zonder tegenslagen, moet de Parklaan er in de zomer van 2022 liggen. De eerste plannen voor de nieuwe verbindingsweg dateren al uit 2005. Eerder deze maand is ook begonnen met de aanpassing van de afrit Wageningen van de A12. Hier takt de Parklaan straks ook aan. 

Volledig scherm
t.b.v. de Gelderlander / de Vallei Ede 21/01/2020 kappen bomen i.v.m. aanleg Parklaan, Klinkenbergerweg / Berkenlaan opdrachtnr. 208261 foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei © Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Ede