Coronacrisis brengt uitgever van Ede Stad in ‘zwaar weer’

BARNEVELD - Uitgever BDUmedia, onder meer uitgever van nieuwsblad Ede Stad, zit in financiële problemen. De inkomsten uit advertenties van het bedrijf zijn door de coronacrisis in korte tijd met meer dan de helft gedaald, meldt het bedrijf via de eigen media.

Recente editie van Ede Stad van uitgever BDU.
Volledig scherm
Recente editie van Ede Stad van uitgever BDU. © DG

De BDU geeft naast het dagblad De Barneveldse Krant vooral gratis nieuwsbladen uit in zes kernregio’s, waaronder de Vallei. Die zijn voor inkomsten vrijwel geheel afhankelijk van adverteerders.

Online probeert de uitgever sinds enige tijd extra inkomsten te genereren door lezers een betaalde premium-abonnement aan te bieden. 

Algemeen directeur Heiko Imelman spreekt over ‘een fors liquiditeitsprobleem’.  ,,Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.’’

Nieuwsbladen afgestoten

BDUmedia is een mediabedrijf met in totaal 215 medewerkers, circa 200 freelancers en zo’n 4500 bezorgers. Het bedrijf stootte kort geleden een reeks nieuwsbladen af, waaronder de Veenendaalse Krant.

Dat was het gevolg van een akkoord met concurrent DPG Media om titels te schrappen in gemeenten waar nog twee concurrerende nieuwsbladen verschenen. Zo verdween in Ede de Edese Post van DPG. 

Salaris

Ellen Bonke van mediavakbond NVJ zegt dat de uitgever de salarissen van deze maand gewoon kan betalen. ,,Ik weet dat ze op alle mogelijke manieren bezig zijn met het vinden van een oplossing.’’ Er wordt mogelijk aangeklopt bij gemeenten voor tijdelijke steun, aldus Bonke. 

In samenwerking met indebuurt Ede