Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Coronaspuger (40) uit Ede krijgt zes weken cel: man bespuugde agenten

EDE - Een 40-jarige ‘coronaspuger’ uit Ede moet zes weken de cel in voor het spugen naar twee agenten. De man spuugde afgelopen zondag in Utrecht twee agenten van dichtbij. Daarbij riep hij dat hij corona had. 

De Edenaar stond donderdag voor de politierechter. Die deed direct uitspraak. Behalve de celstraf moet hij beide agenten een schadevergoeding van 500 euro betalen. De man werd verder verdacht van bedreiging, belediging, huisvredebreuk en vernieling. 

Eerdere coronaspugers

Coronahoesters vormen sinds enkele weken een probleem in Nederland. Zij doen alsof ze besmet zijn met het coronavirus en verzetten zich tegen agenten door flink te gaan hoesten of spugen. De overtreders worden door het Openbaar Ministerie via het snelrecht aangepakt. 

De afgelopen weken zijn er al verschillende coronaspugers veroordeeld uit de regio. Zo werd woensdag nog een coronadreiger uit Wanroij veroordeeld tot acht weken cel. De 34-jarige man bespuugde bij zijn aanhouding in Overasselt agenten en riep daarbij dat hij corona had.  Eerder werd in Arnhem een coronahoester uit Zutphen veroordeeld, die in Apeldoorn agenten belaagde

‘Buitengewoon ergerlijk’

Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland liet twee weken geleden zijn ergernis al blijken over het gedrag van coronaspugers- en hoesters. ,,Buitengewoon ergerlijk”, zei hij hierover. 

Rechters in het hele landen behandelden de afgelopen drie weken al twintig corona-gerelateerde strafzaken via het snelrecht. Vaak gebeurde dat via een videoverbinding, omdat er veel minder reguliere zaken in de rechtszaal zijn vanwege het coronavirus. 

In samenwerking met indebuurt Ede