Jan Teus van de Beek mag geen bokjes meer opvangen van geitenhouders omdat hij en andere opvangbedrijven niet over de juiste milieuvergunning beschikken.
Volledig scherm
Jan Teus van de Beek mag geen bokjes meer opvangen van geitenhouders omdat hij en andere opvangbedrijven niet over de juiste milieuvergunning beschikken. © Herman Stöver

De geitenstallen blijven leeg in Ede, bokjes niet gewenst

EDE - Twee geitenbedrijven in Ede en Lunteren mogen dit jaar geen bokken vetmesten. Ze dachten te profiteren van een recent besluit van de provincie, maar de gemeente Ede zegt ‘nee’. 

Volgens het gemeentebestuur hebben de twee bedrijven al heel lang clementie van de gemeente krijgen. Dit jaar moeten de schuren leeg blijven, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

De twee bedrijven in Lunteren en Otterlo hadden hoop gekregen na een besluit van de Provincie Gelderland om in 2020 niet te handhaven bij illegale geitenbokjesbedrijven. Op die manier zou voorkomen kunnen worden dat geitenbokjes meteen na de geboorte worden afgemaakt.  

De gemeente Ede meent echter dat de bedrijven al lang genoeg clementie hebben gekregen. De twee bedrijven hebben geen vergunning voor het houden van geiten en kunnen die ook niet meer krijgen. Dat komt door de geitenstop die de Provincie Gelderland heeft afgekondigd.

Ede en geitenbedrijven in de clinch

Ede en de twee bedrijven liggen al enige jaren met elkaar in de clinch. Zo wonnen de bedrijven twee jaar geleden een rechtszaak van de gemeente, die toen al de stal leeg wilde hebben. De rechter oordeelde dat omdat er zoveel dieren geboren werden, er ruimte voor gegeven moest worden. 

,,Er is toen uitstel gegeven tot oktober vorig jaar. Als gemeente vinden  we dat in het geval van deze twee bedrijven al voldoende extra ruimte is geboden‘’, zegt een woordvoerder van de gemeente Ede.  

Quote

Als gemeente vinden we dat in het geval van deze twee bedrijven al voldoende extra ruimte is geboden.

Geitenmelkerijen die de bokjes die dit voorjaar geboren worden niet nodig hebben, moeten dus op zoek naar andere plekken. Juist omdat er nu nog veel bokjes ‘over’ zijn heeft de provincie aan de gemeenten gevraagd in 2020 om niet op te treden als er bokjes zonder vergunning worden gehouden. In 2021 moeten de zaken wel op orde zijn. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er momenteel geen signalen dat ín Ede sprake is van geitenhouders die zoveel jonge dieren hebben dat het niet meer past op het bedrijf. ,,Mocht dat in een later geval toch blijken, dan gaan we met deze geitenhouder in gesprek om te zoeken naar een passende oplossing.’’

Geiten uit andere gemeenten opvangen

Ede ziet het, ook in het kader van de volksgezondheid, niet zitten om de twee bedrijven geiten uit andere gemeenten op te laten vangen. 

De geitenstop is afgekondigd nadat duidelijk werd dat rond geitenbedrijven een flink verhoogde kans is op longontsteking. Hoe dat precies zit, wordt momenteel onderzocht. Tot die tijd is de provincie van plan om de geitenstop te handhaven. 

In samenwerking met indebuurt Ede