Deze man zwemt het liefst in het tenue van Arjen Robben

videoMaurits van Wijde vertelt zonder enige terughoudendheid over zijn ‘fetisj’: zwemmen met kleding aan. Bij voorkeur in het tenue van voetballer Arjen Robben.

Volledig scherm
Maurits van Wijde uit Lunteren heeft een ‘fetisj’ om te zwemmen in FC Bayern München voetbaltunue van Arjan Robben, in het Oosterbosbad mag dat © Herman Stöver

Hij houdt van het gevoel van het water dat door zijn kleding stroomt en het ‘gekleef en geplak’ van het tenue op zijn lichaam, maar het is niet seksueel. Evenmin houdt hij ons voor de gek, benadrukt hij. ,,Je hebt naaktzwemmers en mensen die met kleding zwemmen”, zegt de 39-jarige inwoner van Lunteren. ,,Naaktzwemmers zijn bekend en worden geaccepteerd, bij kledingzwemmers is dat minder. Maar mensen kijken in het Oosterbosbad in Barneveld inmiddels niet meer vreemd van me op.’’

Overigens is hij niet de enige met deze hobby, zegt Van Wijde ,,In een plaatsje bij Hannover wordt vier keer per jaar een zwembad afgehuurd voor mensen die in kleding willen zwemmen. Ook daar heb ik wel eens in de krant gestaan.”

Lekker, dat geplak en gekleef

Quote

Sommige zwembaden vinden het aanstootge­vend

Maar hoe kom je erachter dat in kleding zwemmen jouw fetisj is? ,,Het duurt even voor je daar achterkomt, maar het groeit. Ik vind dat geplak en gekleef gewoon leuk.”

Waar waarom het tenue van Arjen Robben? ,,Ik heb gevoetbald en ben fan van FC Bayern München, waar Robben speelde. Dan trek je een keer zijn shirt aan als je gaat zwemmen. Maar het moet wel een beetje passend zijn, dus doe je er een matchende broek en een paar sokken bij aan. Nu spreken ze me overal aan als Arjen Robben”, lacht hij.

Met zijn lange, ranke postuur lijkt Van Wijde ook wel een beetje op de voetballer. ,,Van Nederland tot Engeland word ik Robben genoemd. Alleen heb ik hem zelf helaas nooit ontmoet.”

Flinke stap

Volledig scherm
Van Wijde in het water met zijn Robben-tenue © Herman Stöver

Zwemmen in kleding mag lang niet overal. ,,Ik begon met kledingzwemmen in natuurwater, maar dat is in de winter te koud.” Het was wel een flinke stap voor Van Wijde om een zwembad te benaderen met de vraag of het daar ook mocht.

Vaak zijn er bezwaren omtrent de hygiëne van het zwemwater of vezels die slecht zijn voor de filters in het zwembad. ,,Maar ook zonnebrand zorgt voor verontreiniging en daar doet niemand moeilijk over. Sommige zwembaden vinden het aanstootgevend. Ik vind dat niet, maar ik heb respect voor hun standpunt.”

Bij Optisport – met zwembaden in het hele land, waaronder het Oosterbosbad – mag Van Wijde wel terecht, al vond hij het ook daar best moeilijk om toestemming te vragen om in kleding te mogen zwemmen. ,,Ik had een fijn persoonlijk gesprek met het zwembad en heb nu goed contact met personeel en badgasten. Ik hoor nu gewoon bij het meubilair.”

Schamen voor zijn fetisj doet hij zich niet. Hij trok zelf aan de bel bij de Barneveldse krant, waarna zijn verhaal in de landelijke media werd opgepakt. ,,De reacties zijn tot nu toe alleen maar positief. Misschien dat kledingzwemmen zo iets meer bekendheid krijgt en mensen weten dat ze niet de enige zijn.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede