Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Drie jaar geëist voor stel uit Ede dat ‘als miljonair in Turkije leefde’

EDE/ ARNHEM – Een echtpaar uit Ede (59 en 57) met een arbeidsongeschiktheidsuitkering leende volgens het Openbaar Ministerie tonnen aan geld uit aan derden tegen hoge rentes.

Waar kwam het geld vandaan? De officier van justitie vermoedt dat het om drugshandel gaat, maar heeft daarvoor geen bewijs. Ze eiste vanmiddag een gevangenisstraf van drie jaar tegen de man en twee jaar waarvan de helft voorwaardelijk tegen de vrouw voor het witwassen van een miljoen euro aan crimineel geld tussen 2006 en 2014. 

Ze hield daarbij rekening met het feit dat de zaak lang is blijven liggen. Het witgewassen geld moeten ze wat haar betreft inleveren. Ze neemt het de familie kwalijk een wao-uitkering te hebben gehad en tegelijkertijd in Turkije te leven ‘als miljonair’.

Zichzelf van het leven beroven

Quote

Ik heb niks gedaan.

Verdachte vrouw

Het echtpaar kon het niet aan de strafeis te beluisteren. ,,Ik heb niks gedaan”, jammerde de vrouw. De man, die ook ontkende, riep dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. De emoties liepen zo hoog op dat ze besloten te vertrekken. Hun drie kinderen bleven. De oudste dochter hoorde een werkstraf eisen voor haar betrokkenheid bij het witwassen.

Verboden wapenbezit

De zaak kwam aan het rollen in 2006 toen de politie aan de deur kwam voor verboden wapenbezit. Niet alleen werd het wapen gevonden en veel contant geld, ook lag er informatie over de aankoop voor anderhalve ton van een goedlopende snackbar plus woning in Arnhem. Een autobedrijf meldde dat de Edenaar een nieuwe auto van ruim 33.000 euro contant had betaald. Verder bleek het gezin in Turkije te beschikken over geld en een woning.

De Edenaar zou vaker dure auto’s kopen en regelmatig met grote geldbedragen naar Turkije afreizen. In 2014 werd hij aangehouden met een zak geld op het vliegveld.

Wasmand met duizenden euro's

Bij de huiszoeking die daar op volgde nam de politie administratie in beslag die erop zou wijzen dat hij geld uitleende tegen stevige rentes. Hij zou niet alleen op die manier mede-eigenaar geweest zijn van de snackbar in Arnhem, maar ook nog van twee andere eetgelegenheden. Verder bleek het gezin thuis in een wasmand 11.000 euro en in een kluis ruim 70.000 euro en sieraden met een waarde van ruim 30.000 euro hebben.

Na aanhouding van de man, reisde de vrouw naar Turkije om daar een rekening waarop tonnen stond leeg te halen. De vrouw zei op de zitting niet meer te hebben gedaan dan haar man gehoorzamen. Hij zou haar meermalen hebben mishandeld. De advocaat wees er wat de ontneming betreft op dat ook de belastingdienst en de uwv bij het gezin hebben aangeklopt.

Uitspraak: over twee weken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede