Volledig scherm
Wethouders en fractievoorzitters te Ede poseren. Van links naar rechts: Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen), Jan-Pieter van der Schans (CDA), Cora Otter (ChristenUnie), Peter de Pater (GemeenteBelangen), Leon Meijer (ChristenUnie), Ellen Out (GroenLinks), Bart Omlo (VVD), Willemien Vreugdenhil (CDA), Lex Hoefsloot (GroenLinks) en Hester Veltman (VVD). © DG

Ede heeft nu zelfs een wethouder luchtvaart

EDE - De namen van de nieuwe wethouders in Ede waren al bekend. Nu weten we ook wat ze gaan doen. Leon Meijer zou zomaar eens de eerste wethouder luchtvaart van Nederland kunnen zijn.

De strijd van Ede tegen de laagvliegroutes over de gemeente, als gevolg van de uitbreiding van Lelystad Airport, gaat onverminderd door. In de taakverdeling binnen de nieuwe wethoudersploeg heeft Leon Meijer (ChristenUnie) er zelfs de functie luchtvaart voor gekregen. Dat bleek donderdagmiddag tijdens de presentatie van het bestuursakkoord, dat ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks hebben opgesteld onder leiding van formateur Gerhard van den Top. Meijer blijft verantwoordelijk voor jeugdzorg, maar gaat dat combineren met financiën, gezondheidszorg, onderwijs en kennisintensieve economie. 

Wijken en welzijn

Quote

Ede heeft twee zielen. Het buitenge­bied en de stad. Ede is eigenlijk Nederland in het klein

Willemien Vreugdenhil, Wethouder Ede

Willemien Vreugdenhil (CDA) wordt wethouder wijken en welzijn. ,,Ede heeft twee zielen", zei ze. ,,Het buitengebied en de stad. Ede is eigenlijk Nederland in het klein. Het is zaak dat iedereen elkaar respecteert. Van de zwarte kousenkerk tot de meest links ge-oriënteerde mensen." Fractieleider Jan-Pieter van der Schans onthulde dat het nieuwe college zich in gaat zetten voor de komst van meer goedkope huur- en koopwoningen.

Peter de Pater (GemeenteBelangen) heeft in zijn portefeuille onder meer sport, recreatie & toerisme, ruimtelijke ordening en verkeer & vervoer. Op het gebied van toerisme ziet hij kansen voor het op de kaart zetten van Ede met battlefield toerisme. Fractievoorzitter Gabriëlle Hazeleger meldde dat Ede zich (samen met Wageningen) gaat inzetten voor de komst van een overdekte ijsbaan annex evenementenhal.

Vestigingsplaats

Hester Veltman (VVD) gaat zich vooral bezighouden met werk & inkomen en kunst & cultuur. ,,Ik wil zoveel mogelijk werkzoekenden en werkgevers aan elkaar koppelen. Ook in regionaal verband, want Ede kan het natuurlijk niet alleen. Een goed cultuurklimaat maakt Ede aantrekkelijker als vestigingsplaats." Lex Hoefsloot (GroenLinks) wordt verantwoordelijkheid voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. ,,Het gaat dus niet alleen om met Ede klimaatneutraal te worden, maar we moeten ook duurzaam samenwerken met burgers en de raad. Op alle terreinen."

Zondagsopening

Opvallend is het hoofdstuk 'Winkeltijden' in het akkoord. De partijen erkennen dat ze fundamenteel verschillen over de openingstijden voor winkels, maar kondigen aan daar de komende vier jaar niets aan te veranderen. De zondagsopenstelling blijft dus beperkt tot Ede-stad.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede