Volledig scherm
Ramon Sinkeldam (links) wint de wegwedstrijd mannen tijdens het NK van 2017 in Montferland. © ANP

Ede zet zich in voor ongestoorde kerkgang tijdens NK wielrennen

EDE - Het Nederlands kampioenschap wielrennen in Ede mag het voor kerkgangers op zondag 30 juni niet lastig maken om de diensten bij te wonen. Het college van burgemeester en wethouders zegt zich er voor in te zetten dat kerkgangers ongehinderd en ongestoord de kerkdiensten in de hele gemeente Ede kunnen bezoeken.

B en W zeggen dit in antwoord op vragen van SGP-gemeenteraadsleden Pieter Kool en Arnold Versteeg. ,,Ik ben absoluut niet tevreden met dit antwoord’’, zegt Kool. ,,Wij vinden dat een dergelijk evenement helemaal niet op zondag moet worden gehouden. We willen de zondagsrust in acht nemen, hoewel het natuurlijk wel goed is dat er aandacht is voor mogelijke problemen rond de kerkgang.’’

Oude Kerk

Een van de voorbeelden die het college noemt om de kerkgangers niet te hinderen is een gesprek met een vertegenwoordiging van de Oude Kerk over de manieren die de gemeente in gedachten heeft om ervoor te zorgen dat deze kerk zo weinig mogelijk hinder ondervindt van het wielrennen op zondag. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bereikbaarheid en parkeren. De Oude Kerk ligt niet ver van de start en finish van het kampioenschap.

De gemeente heeft met organisator Golazo afgesproken dat er alleen tussen 12.00 en 18.00 versterkt geluid wordt gebruikt in het stadscentrum. Dit moet er voor zorgen dat de kerkdiensten van 10.00 en 18.30 uur geen last hebben van geluid van buiten. Om diezelfde reden wordt er geen versterkt geluid gebruikt in de buurt van kerken op het parcours. Binnenkort wordt bekend waar dat precies komt te liggen.

Toertocht

De organisatie organiseert ook een toertocht voor recreatieve fietsers. Op verzoek van het college is die geprogrammeerd op de zaterdag. Volgens B en W is dat gebeurd op hun verzoek. Aanvankelijk wilde Golazo die op zondag laten verrijden. 

Ede moet 400.000 euro neertellen om gastheer te mogen zijn van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen. Volgens burgemeester en wethouders blijft het bij dit bedrag. ‘Golazo is verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Financiële risico's aangaande het evenement liggen bij Golazo', schrijven B en W. In 2017 liep de gemeente Montferland nog een flinke financiële zeperd op bij de organisatie van het NK.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede