Volledig scherm
PREMIUM
NK wielrennen tijdrit wegwedstrijd weg tijd Ede budgetnummer 3107 antoon van rossum vanrossumdesign © vanRossumDesign

Edenaren kijken reikhalzend uit naar hun NK Wielrennen

EDE - Het wielrennen is terug in Ede. Terug in de stad die ruim honderd jaar geleden zelfs enkele jaren achtereen gastheer was van het NK. Veel Edese fietsers kijken uit naar de komst van de profs. 

Jan Visser deed al eens de dopingcontrole

Volledig scherm
© Herman Stöver

Jan Visser (68) reed zijn eerste rondjes rond 1987 en is al jaren betrokken in het wielerwereldje. ,,Vroeger op het werk stond Radio Tour al op. In de tijd van Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks – die toen beide de rit naar Alpe d’Huez wonnen – volgde ik het wielrennen al op de voet. Later ben ik me er ook meer mee gaan bemoeien”, vertelt Visser. ,,Bij de Giro d’Italia van 2016 was ik chauffeur van de trofee. Heb ik de hele koers achter het peloton aangereden met een aanhanger waar die ‘spiraal’ in stond. Prachtig. Twee jaar geleden heb ik ook geholpen op het NK, in ’s Heerenberg. Deed ik de dopingcontrole. Heb ik na de wedstrijd anderhalf uur met Mathieu van der Poel gezeten. Die side-events, zoals ik het noem, vind ik geweldig.”

Zelf maakt Visser – sinds 2000 lid van de Edese wielervereniging – ook zijn kilometers. En dat zijn er niet weinig. ,,Ik heb vier keer de elfstedentocht gefietst: 230 kilometer…”

Na 119 jaar keert het NK wielrennen terug in de gemeente Ede. In 1910 lag de eindstreep van het nationaal kampioenschap wielrennen namelijk ook al in Ede, evenals van 1892 tot en met 1896. Schilder en parttime wielrenner Henk Tamse zegevierde in 1910, tussen 1892 en 1896 waren Jaap Eden en Willem van der Mey de grote mannen. Beide wielrenners wonnen toen twee keer. Henk van de Griendt schreef het allereerste NK in Ede op zijn naam.

Toppers ontbreken 
Die namen zijn tijdens de komende editie niet meer terug te vinden op de startlijst. Net zoals er een handvol andere renners – wel van deze tijd – ontbreekt. De winnaars van de afgelopen twee edities – Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen - zijn er sowieso niet. Ook Bauke Mollema, Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Wout Poels ontbreken. Ook Tom Dumoulin haakte recent af. Tot grote teleurstelling van Patricia Loffelt van wielervereniging Ede bezig. ,,Ik ben een groot Dumoulin-fan”, zegt ze. ,,Toen hij de Giro d’Italia won ben ik er de hele koers achteraan gefietst om hem te volgen. ’s Ochtends zelf fietsen, s’ middags kijken. Ik hoopte zó dat-ie er bij zou zijn komende week.”

Loffelt is niet het enige lid van de Edese wielervereniging die uitkijkt naar het NK. Bij de wielerclub is het NK het gesprek van de dag. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede