Volledig scherm
Fragment uit Zondag met Lubach met het Edese Sinterklaasjournaal. © Still uit video.

Edes Sinterklaasjournaal krijgt landelijke aandacht door Zondag met Lubach

EDE - Het Edese Sinterklaasjournaal - alternatief voor het landelijke journaal - op de lokale televisie trekt aardig wat kijkers. Maar afgelopen zondag kreeg de Edese variant er indirect even een miljoenenpubliek bij. In het programma Zondag met Lubach waren beelden te zien uit een van de uitzendingen. 

Lubach verbaast zich over een verhaallijn in het Edese journaal waarin een neef van de Sint aan het woord komt die piraat is.

‘Afwijkende piet is taboe’

Lubach: ,,In de lokale journaals hebben ze eigenlijk maar bezwaar tegen één aspect van de nieuwe sinterklaasviering. Ook in het Edese Sinterklaasjournaal zijn de pieten nog zwart. Maar wat dan wel weer gewoon kan is dit.’’

Waarna de beelden te zien zijn van een presentatrice die zwarte piet ontvangt. Die stelt vervolgens de neef van Sinterklaas voor die dus piraat is: Johan ter Klaas.

Lubach steekt vervolgens de draak met de gebeurtenissen in het journaal en wijst erop dat kennelijk in het verhaal van alles te verzinnen is. ,,Maar een afwijkende zwarte piet is ook in het Edese journaal taboe.’’

Geschreven door de burgemeester

Het verhaal is geschreven door de Edese burgemeester René Verhulst. Hij  is een ervaren schrijver en heeft meerdere boeken gepubliceerd, waaronder enkele jeugdboeken.

Niet alleen het journaal in Ede krijgt er van Lubach van langs. Ook op tientallen andere Sinterklaasjournaals die op lokale zenders door het hele land te zien zijn, heeft Lubach kritiek.  

In samenwerking met indebuurt Ede