Volledig scherm
© Roland Heitink / Persbureau Heitink

Eerlijke Edenaar die taxibusje ramde: ‘Sorry, ik ben denk ik in slaap gevallen’

EDE – De 42-jarige man uit Ede gaf het vrijdag op de rechtbank ruiterlijk toe. Hij is die nacht van 23 oktober 2016 op de Barneveldseweg in Lunteren achter het stuur in slaap gevallen.

Hij was met vrienden naar de cross geweest. Hij was de bob, had niet gedronken en had al enkele vrienden thuis afgeleverd.

Het was mistig, dat herinnert hij zich nog. Het volgende moment zat hij tussen uitgeklapte airbags en zag hij een taxibusje op zijn kant liggen. ,,Allemaal meiden aan het gillen. Kwam de taxichauffeur eruit. Het eerste wat ik zei was: sorry, ik ben denk ik in slaap gevallen.”

Zonder advocaat

Vijf vrouwen uit Barneveld en Nijkerk en de taxichauffeur uit Ede raakten gewond, maar niet zodanig dat sprake is van zwaar lichamelijk letsel, oordeelde de officier van justitie. Hij bood vier van de vrouwen die naar de zitting waren gekomen zijn excuses aan.

De zaak is erg lang blijven liggen. De rechtbank besloot tot nog verder uitstel. De verdachte was zonder advocaat naar de zitting gekomen. Op vragen van de rechtbank antwoordde hij heel eerlijk: hij is al een keer eerder achter het stuur in slaap gevallen. Dat was twintig jaar geleden. Toen betrof het een eenzijdig ongeval.

Niet moedwillig

Quote

Je doet zoiets niet moedwillig. Ik zou niet weten wat een advocaat er anders aan kan maken.

Verdachte man uit Ede

Realiseerde hij zich wel dat er een strafzaak tegen hem gaande was? Dat daar gevangenisstraffen, werkstraffen of geldboetes op kunnen staan? Dat het kan zijn dat hij zijn rijbewijs kwijtraakt?

 ,,Je doet zoiets niet moedwillig. Ik zou niet weten wat een advocaat er anders aan kan maken”, reageerde de Edenaar. Zijn vrouw in de zaal stak haar vinger op. Ze wilde toch wel even buiten de zittingszaal met haar man overleggen.

De verdachte had geen dossier, had geen idee over de verwondingen en of de slachtoffers een schadevergoeding vragen. ‘Is het niet toch verstandiger een advocaat te raadplegen?’, zo vroegen hij en zijn vrouw zich tijdens de korte schorsing af. Om te concluderen dat ze dat wel willen. De rechtbank ging mee in het verzoek en hield de zaak aan. De vrouwen, die gezien de tassen die ze bij zich hadden waren wezen shoppen in Arnhem, knikten begrijpend. 

Wordt vervolgd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede