De politie zette de omgeving van de Soembalaan af na een schietpartij in juli 2019.
Volledig scherm
De politie zette de omgeving van de Soembalaan af na een schietpartij in juli 2019. © Luke Beens / Persbureau Heitink

Gerechtshof houdt Edese schutter in zijn cel

EDE - Ook het Arnhemse gerechtshof vindt dat een 22-jarige Edenaar – die een 28-jarige man in zijn been schoot – in de cel moet blijven tot aan zijn rechtszaak. Door de coronauitbraak  ging de behandeling van de rechtszaak 20 maart niet door. De rechtbank weigerde hem voorlopig vrij te laten, het hof in Arnhem is het daar mee eens.

De Edenaar heeft bekend dat hij die op 10 juli een 28-jarige man in zijn been heeft geschoten op de Soembalaan in Ede. Aanleiding was een langlopende ruzie tussen de familie van de verdachte en het slachtoffer.

Op 20 maart zou de zaak inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank in Zutphen, maar vanwege maatregelen tegen het coronavirus was de rechtbank dicht en werd de zitting uitgesteld. 

Geen eerlijk proces

Advocaat Michel IJsseldijk, die de Edenaar verdedigt, vindt dat zijn cliënt daardoor een eerlijk proces wordt onthouden, omdat hij en zijn cliënt in maart niet naar de rechtbank mochten komen. 

Bij de behandeling van het appel bij het hof mocht IJsseldijk nu wel fysiek aanwezig zijn en was er een videoverbinding geregeld zodat zijn cliënt zelf contact kon hebben met de raadsheren (de rechters van het hof). ,,Het was een wat normalere setting dan in eerste aanleg.’’

‘Besluit teleurstellend’ 

Het besluit van het hof noemt IJsseldijk ‘teleurstellend’. ,,De zaak wordt nu pas op 3 juli inhoudelijk behandeld. Op 29 mei is er nog een pro formazitting.’’

Volgens IJsseldijk begint de situatie in de Nederlandse rechtbanken wat te normaliseren. Zaken gaan weer door. Ook zijn er langzaamaan weer meer mogelijkheden om cliënten te spreken. 

Onrust na schietpartij

De schietpartij zorgde in juli 2019 voor veel onrust in de Edese wijk waar de man werd neergeschoten. De politie zocht met een helikopter naar de verdachten. Er waren verschillende mensen op straat toen de Edenaar bij een glasbak vrijwel vanuit het niets in zijn been werd geschoten.

Al snel waren er nog veel meer mensen op straat. Enkele getuigen vertelden destijds dat ze de man hebben horen roepen: ,,Ik ben beschoten.’’ 

Buiten levensgevaar

Hierna hebben omwonenden direct eerste hulp geboden en de wond proberen dicht te houden. De man was al snel buiten levensgevaar.

Half juli werden de Edenaar en zijn 35-jarige broer opgepakt. Justitie beschouwd de 22-jarige als de schutter.

In samenwerking met indebuurt Ede