De Covid-19 merel heeft een nest gemaakt op een witte fiets.
Volledig scherm
De Covid-19 merel heeft een nest gemaakt op een witte fiets. © Henk Ruseler

Het bijzondere nest van de Covid-19 merel

Natuur van nabijSteden zijn gebouwd voor mensen en al lijkt een stad niet bijster geschikt voor wilde dieren, toch leven wij er sinds mensenheugenis samen. 

Sommige dieren zien in de stad gelijkenis met hun oorspronkelijke leefomgeving, andere passen hun gedrag aan, zodat de betonnen jungle een welkome aanvulling op hun oorspronkelijk biotoop wordt.

Schuwe bosvogel

De merel is daar een mooi voorbeeld van. Als schuwe bosvogel heeft hij lang geleden zijn eigenlijke leefgebied verlaten. Al in mijn kinderjaren was hij een vaste bezoeker in onze tuin. Sindsdien zijn vele andere diersoorten de merel gevolgd op weg naar de stad.

Tegenwoordig broeden slechtvalken bovenop het Erasmus MC in Rotterdam en jagen vossen in Haagse achtertuinen. Laatst kreeg ik zelfs een melding over een bever die zich in Almere had gevestigd.

Wilde zwijnen in Parijs

Sinds Covid-19 zijn er wereldwijd veel straten doodstil en wagen nog grotere dieren de stap naar de stad. Wilde zwijnen in Parijs, een poema in Santiago en steenbokken op de boulevard van Eilat. Wordt dit het nieuwe normaal?

Die stilte moet voor de stadse, vroeg uit de veren thuiswerker een geweldige beleving zijn. Zelf ervaar ik al ruim veertig jaar hoe mooi het is zonder verkeerslawaai wakker te worden met het massale gezang van vogels om dan goed geluimd de dag te beginnen.

Witte fiets

Op de Hoge Veluwe is het nu al maanden stiller dan normaal en dit was ook een merelvrouwtje opgevallen. Op mijn ronde door het park zag ik dat ze een puik nest gemaakt had op de bagagedrager van één van onze gestalde witte fietsen.

Helaas voor haar breken drukkere tijden aan nu bezoekers weer langer het park mogen bezoeken en het Kröller-Müller Museum per 1 juni weer open gaat.

Aan de ketting

Haar fiets staat aan de ketting zodat deze niet door een blinde kip wordt meegenomen. En meer drukte om haar heen zal haar volgens mij niet deren. Haar soort leeft niet voor niets al sinds mensenheugenis samen met de mens.

Quote

Zelf ervaar ik al ruim veertig jaar hoe mooi het is zonder verkeersla­waai wakker te worden met het massale gezang van vogels

Henk Ruseler, Boswachter Nationaal Park De Hoge Veluwe

In samenwerking met indebuurt Ede