Volledig scherm
Een das, foto ter illustratie © Shuterstock

Honden achtervolgden das en doken in Edese dassenburcht: boete voor de baas

EDE - Een 63-jarige man uit Ede, van wie de twee jachthonden achter een das aan gingen en een dassenburcht indoken in Landgoed Kernhem, is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 600 euro.

De man overtrad volgens de politierechter in Arnhem de Wet op de Natuurbescherming. Hij had zijn terriërs van 2 en 3 jaar niet onder controle waardoor ze de das konden opsporen en lastigvallen, oordeelde de rechter.

Toen het gebeurde in december 2017, schreven handhavers daar meteen een boete van 600 euro voor uit. ‘Belachelijk’, vond het Edese baasje, die het er niet bij liet zitten. Hij diende een verzetschrift in en liet de kwestie voor de politierechter komen. De officier van justitie eiste dat de man die alsnog betaalt.

Een das kan niet belangrijker zijn dan een kind

,,Maar in een andere zaak kreeg een baasje van een hond die een kind meerder keren beet een boete van 400 euro. Een das kan niet belangrijker zijn dan een kind”, vond hij.

Quote

Je mag een burcht niet beschadi­gen of vernielen, maar mijn honden waren er alleen ingegaan

63-jarige man uit Ede

Los van de ‘belachelijk hoge straf’, wist de man zeker dat hij in de eerste plaats niet eens veroordeeld kon worden. De Edenaar kwam zonder advocaat, want die vond hij niet nodig: hij had zelf de wet goed uitgeplozen.

,,Ik liep niet in een veld, maar in een bos”, zo ontleedde hij de gekozen omschrijving van zijn overtreding. ,,Je mag een burcht niet beschadigen of vernielen, maar mijn honden waren er alleen ingegaan. Mijn honden hebben de das ook niet ‘opgespoord’ maar kwamen hem ‘toevallig tegen’.

Spitsvondigheden sneden geen hout

Maar helaas voor de Edenaar: deze en andere spitsvondigheden sneden juridisch geen hout, zo probeerde de rechter uit te leggen. Dat de honden de burcht in konden duiken omdat ze niet onder controle waren, is nou eenmaal een overtreding. Of dat nou met opzet ging of niet.

Ook de stroomstootband die de man op tafel legde als illustratie van zijn inspanningen om de honden te beheersen hielp niet. ,,U weet dat die verboden zijn?”, vroeg de officier van justitie. ,,Verboden wordt”, antwoordde de Edenaar.

Het is nog niet bekend of de Edenaar in hoger beroep gaat.

In samenwerking met indebuurt Ede