Defensiepersoneel arriveert bij Ziekenhuis Gelderse Vallei om te helpen bij de coronacrisis.
Volledig scherm
Defensiepersoneel arriveert bij Ziekenhuis Gelderse Vallei om te helpen bij de coronacrisis. © Herman Stöver

In het ziekenhuis in Ede staan vanaf dinsdag militairen aan het bed van covid-patiënten

updateEDE - Achttien militairen zijn maandagmorgen aangekomen bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daarmee is het Edese ziekenhuis de eerste in Nederland die hulp krijgt van Defensie. 

Ze staan te trappelen om te beginnen. Zes artsen en twaalf verpleegkundigen. Zij gaan het ziekenhuis helpen met de zorg aan covid-patiënten.

Intensive Care vergroot

Gelderse Vallei is het eerste ziekenhuis in Nederland dat hulp krijgt van Defensie. Het aantal covid-patiënten daar neemt er snel toe. Het ziekenhuis heeft afgelopen weekend voor de tweede keer haar intensive care moeten vergroten. Inmiddels staan er 28 bedden. En ook de verpleegafdeling ligt vol met tientallen patiënten.

,,We hebben niet alleen meer bedden nodig, maar ook verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel met de juiste kennis’’, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis. Daarom heeft het ziekenhuis hulp gevraagd aan Defensie.

Gewoon aan het bed

De artsen en verpleegkundigen van Defensie draaien vanaf dinsdag mee op de intensive care en op de eerste hulp, bij de triage van coronapatiënten. ,,Ze staan gewoon aan het bed’’, zegt majoor Ed Klok, militair adviseur van de Veiligheid- Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Bij aankomst maandagmorgen liepen de artsen en verpleegkundigen nog in een militair tenue. ,,Maar als ze straks aan het bed van patiënten staan, zie je geen verschil meer tussen artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis en die van Defensie. Ze hebben dan dezelfde beschermende kleding aan.’’

Zowel mentaal als fysiek zwaar

Klok vertelt dat de artsen en verpleegkundigen afgelopen weekend zijn benaderd. ,,Ze waren er helemaal blij mee dat ze in het ziekenhuis kunnen helpen. Natuurlijk is het hard werken, ze draaien 12-uursdiensten. Dat is zowel mentaal als fysiek zwaar.’’

Het ziekenhuis heeft de militairen laten weten dat er mensen dood zullen gaan. ,,Deze artsen en verpleegkundigen zijn op missie geweest naar Irak, Afghanistan en Mali. Ze hebben veel meegemaakt wat ellende betreft. Ze weten om te gaan met veranderende situaties. Daar zijn ze ook op geselecteerd. Bovendien zijn we bij Defensie goed in nazorg. We zullen er alles aan doen om deze artsen en verpleegkundigen goed te begeleiden.’’

Waar is hulp hardst nodig

Defensie leent haar artsen en verpleegkundigen in principe tot 17 april uit aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Maar niemand weet hoe we er volgende week voorstaan. We wegen continu af waar onze hulp het hardst nodig is. En dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. In tegenstelling tot wat mensen misschien denken heeft Defensie geen duizenden verpleegkundigen en artsen: dat beperkt zich tot enkele honderden’’, zegt Klok.

Hij verwacht dat meer ziekenhuizen een verzoek om hulp bij Defensie indienen. ,,Er komen er nog meer aan.’’

Volledig scherm
© Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Ede