Volledig scherm
Ondanks de inbraak gaat het werk aan de schaatsbaan van Ede door. © Herman Stöver

Inbrekers duperen ijsbaan Ede, doeken kapot gesneden en apparatuur gestolen

updateEDE - De ijsbaan in aanbouw in Ede heeft deze week ongewenst bezoek gekregen. Bij een inbraak werden tentdoeken vernield en apparatuur meegenomen. ,,Een schadepost van zo'n 10.000 euro”, zegt een balende Guus Wijnsouw. In Veenendaal wordt de nieuwe ijsbaan straks ook met camera's beveiligd.

Schaatsers in Ede hoeven niet te wanhopen, want de schaatsbaan op het Raadhuisplein gaat zaterdag gewoon open, vertelt Wijnsouw namens de organisatie stichting Friends on Ice. ,,Maar ik baal wel enorm. In al die jaren dat er een ijsbaan in Ede staat, hebben we dit nog nooit meegemaakt.

Dieven sneden in de nacht van maandag op dinsdag op vier plekken de zeilen open en namen apparatuur mee, waaronder een mengtafel en drie boxen. ,,Je vraagt je af wat je er mee moet”, zegt Wijnsouw. 

,,Een discofeestje vieren? Het levert ons een flinke schade op. We zijn ervoor verzekerd maar het is altijd maar de vraag wat je er voor terugkrijgt. Die mengtafel was al acht jaar oud.”

Beveiliging met camera's 
Om te voorkomen dat er nog een keer ingebroken gaat worden, neemt de organisatie maatregelen. ,,Er wordt vrijdag een camerasysteem geïnstalleerd om de ijsbaan te bewaken.” 

Ook dat is een kostenpost, al is nog niet bekend hoeveel dat is. De stichting Friends on Ice wordt gesubsidieerd door de gemeente Ede, mede omdat kinderen er gratis 'schoolschaatsen’ kunnen leren. ,,De ijsbaan gaat dan ook gewoon open zaterdag om 14 uur.” Die blijft geopend tot en met 18 januari.

De ijsbaan in aanbouw staat overigens in het zicht van de afdeling handhaving van de gemeente Ede, zegt Wijnsouw met gevoel voor ironie. ,,De baan staat wel in het zicht, we hopen dat de komende tijd de omwonenden ook een oogje in het zeil houden.”

Tekst loopt door onder de foto

Bewaking in Veenendaal 

Ede is niet de enige plaats in de Vallei waar in de winter een tijdelijke ijsbaan staat. Ook in Veenendaal kunnen elk jaar de ijzers ondergebonden worden. De afgelopen jaren op het Veenendaalse stadsstrand, deze maand voor het eerst op het parkeerterrein van de Duivenweide.

De beveiliging van de ijsbaan, zeker op die wat meer afgelegen plek, heeft ook een hoge prioriteit van de organisatie, vertelt Ate Brouwer. ,,Vorig jaar hebben we in Veenendaal op de laatste avond ook nog een ontvreemding gehad.

Dat was na de laatste dag, we waren die avond bezig met het ontdooien van de baan. Niet dat er geld te halen was. Brouwer: ,,Ze hebben onder andere een kachel meegenomen en een speciale stroomdoos die we gebruikten voor de verlichting. Je vraagt je af wie zoiets meeneemt.”

In Veenendaal houdt de organisatie ook rekening met eventueel ongewenst bezoek. ,,Sowieso bestaat de buitenkant van de ijsbaan uit vaste materialen, dus geen zeil zoals ze in Ede binnenkwamen. Daarnaast hebben we uiteraard beveiliging.”

Extra camera op nieuwe locatie

Op het stadsstrand scheelde het dat de ijsbaan in het zicht van veel woningen stond. Dat is anders op de Duivenweide, een parkeerterrein bij het theater Lampegiet. ,,Daar wordt een speciale camera neergezet”, vertelt Brouwer. ,,We hebben ook camerabewaking en fysieke bewaking en de politie houdt een oogje in het zeil.” De schaatsbaan van Veenendaal gaat op 11 december open. De laatste schaatsdag is 5 januari 2020.

In samenwerking met indebuurt Ede