Volledig scherm
Ja/ja-sticker. © AD

Ja/ja-sticker mogelijk ook in Ede

EDE - Inwoners van de gemeente Ede krijgen per 1 januari 2021 een ja/ja-sticker om aan te geven dat ze reclamefolders en huis-aan-huisbladen in hun brievenbus willen ontvangen. 

Althans, dat willen GroenLinks en ChristenUnie. Om dit te bewerkstelligen dienen Judith Klostermann (GroenLinks) en Niek van den Brink (ChristenUnie) donderdagavond een voorstel in om dit in te voeren. Volgens Klostermann is er bij een deel van de Edese bevolking behoefte aan zo’n sticker. ,,Dat was in Amsterdam zo en dat zal in Ede hetzelfde zijn’’, meent Klostermann. 

Verzet

De hoofdstad voerde de sticker begin 2018 in. Of de voltallige gemeenteraad ook positief tegen het voorstel aankijkt, durft ze niet te zeggen. 

,,Ik denk niet dat iedereen het er zomaar mee eens is. Ik kan me voorstellen dat partijen die traditioneel ondernemers steunen wel bezwaren hebben. In Amsterdam is er toen ook een stevige discussie geweest. Er zou sprake zijn van omzetdalingen en ook de reclamebranche verzette zich tegen de invoering.’’ Overigens won Amsterdam een zaak bij de rechtbank.

30 kilo besparing

De initiatiefnemers voor de sticker zeggen dat de invoering een besparing van 30 kilo aan reclamefolders oplevert. ,,Veel mensen gooien die folders ook ongezien weg. Daarnaast denk ik dat reclamefolders niet meer van deze tijd zijn. Er zijn andere manieren om de klant te bereiken. Als dat met folders moet, zou dat ook met een standaard in de winkel kunnen zijn. Dan kunnen de mensen ze meenemen als ze daar belangstelling voor hebben.’’

Halvering reclamefolders

Het Parool meldde aan het einde van 2018 dat sinds de invoering het aantal Amsterdammers dat reclamefolders op de deurmat vindt is gehalveerd. Eind 2017 kreeg ongeveer de helft van de huishoudens reclamedrukwerk in de bus. Een jaar later was dat gedaald tot 23 procent.

GroenLinks en ChristenUnie willen dat het college van burgemeester en wethouders met een plan komt om de ja/ja-sticker ook in Ede te lanceren. Vanaf 1 januari 2021 zouden de Edenaren de sticker op hun brievenbus moeten kunnen plakken.

Wageningen krijgt ja/ja-sticker in 2020

In Wageningen is het de bedoeling dat de ja/ja-sticker per 1 januari wordt ingevoerd. Veenendaal besloot eind 2017 om de sticker juist niet in te voeren. Daar blijven de nee/nee-stickers (geen reclame en geen huis-aan-huisbladen) en de ja/nee-stickers (wel huis-aan-huisbladen en geen reclame) gehandhaafd. 

In samenwerking met indebuurt Ede