Volledig scherm
Een spandoek op de plek waar het onderstation moet komen. © Herman Stöver

Komst ‘blokkendoos’ bij station Lunteren op losse schroeven

LUNTEREN - Inwoners van Lunteren die bezorgd zijn over de komst van een groot rechthoekig pand naast station Lunteren kunnen even opgelucht ademhalen. De Edese raad overweegt een stokje voor het plan te  steken. 

Tegen de komst van de blokkendoos, een onderstation dat stroom moet verdelen om te zorgen dat er langere treinen kunnen rijden tussen Ede en Barneveld, is in het dorp Lunteren veel protest.

Direct omwonenden vrezen voor een lelijk pand voor de deur maar ook voor overlast door geluid. Veel raadsleden erkennen de zorgen van de Lunteranen.

Zij vragen zich met de inwoners af of er toch niet een mogelijkheid is dit onderstation op een andere plek te vestigen, buiten de bebouwde kom van het dorp. 

Duurdere oplossing

Dit is een duurdere oplossing voor ProRail, de spoorbeheerder die het onderstation wil bouwen. ,,Dat is niet ons probleem’’, klonk het donderdag uit de mond van verschillende raadsleden.

Zij klaagden bovendien dat ze geen inzage hebben in alle afwegingen die ProRail hebben gemaakt. ,,Het is voor ons niet goed aangetoond wat de kosten en alternatieven zijn. We neigen er dus naar tegen te stemmen’’, sprak Anne Jan Telgen van het CDA. 

Quote

We kunnen niet tegen ProRail zeggen: er wonen mensen tegenover, dus doe het maar niet.

Peter de Pater, wethouder Ede

Belang van goede reisverbinding hoger aangeslagen

Wethouder Peter de Pater probeerde de zaal voor te houden dat het college van burgemeesters en wethouders een zo goed mogelijk afweging heeft proberen te maken waarbij het belang van goede reisverbindingen uiteindelijk voor dat van de bezorgde Lunteranen kwam.

,,We kunnen niet tegen ProRail zeggen: er wonen mensen tegenover, dus doe het maar niet. We moeten zware gronden hebben om een aanvraag als dit af te wijzen.’’

Op zes juni stemt de gemeenteraad definitief over het voorstel. Waar een partij als Burgerbelangen al aangaf dan tegen te gaan stemmen, wachtten andere partijen nog op meer informatie van het college voor ze een definitieve afweging maken. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede