Volledig scherm
Bezoekers verdringen zich om een deelneemster aan Statues by Night in Ede in 2017. © Herman Stöver

Laatste keer levende beelden in Ede?

EDE - Levende standbeelden in het centrum van Ede. Het zou zo maar kunnen dat ze vrijdagavond voor het laatst te zien zijn in de stad. Organisator Robin Hagen zou dat zonde vinden. ,,Want in Ede is er altijd veel belangstelling voor.”

Arnhem was sinds 2006 het strijdtoneel voor het WK living statues waar de beste levende standbeelden van de wereld hun kunsten vertonen.  Ook komend weekeinde weer. En net als bij de vorige WK's is een deel van die artiesten al op de vrijdagavond te zien in Ede. 

Einde oefening in Arnhem, ook in Ede?

Maar in Arnhem is het na dit weekeinde einde oefening voor het WK. Organisator Robin Hagen heeft laten weten dat het WK daar niet meer terugkeert. ,,De belangstelling wordt minder en ik merk dat ze er in de stad niet zo veel behoefte meer aan hebben", vertelt Hagen. Het festival is toe aan nieuwe uitdagingen en een nieuwe stad misschien, volgens hem. Maar waar in Arnhem de belangstelling wat  terugloopt, is het enthousiasme in Ede nog steeds groot. 

Quote

Ik kan me voorstel­len dat er toch gekeken gaat worden of living statues in Ede mogelijk is in de toekomst

Of het laatste WK in Arnhem dan ook einde oefening is voor Ede? Hagen: ,,Er zijn geen plannen maar ik kan me voorstellen dat er toch gekeken gaat worden of living statues in Ede mogelijk is in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan een NK. Dat wordt nu voor de laatste keer in Valkenburg gehouden. Na het komende WK in Arnhem willen we gaan evalueren en kijken wat er mogelijk is. Dan gaan we ook in gesprek met onze contactpersonen in Ede om te kijken wat er mogelijk is. We hebben ook wel eens living statues gehad in Ede zonder dat die ook in Arnhem te zien waren."

Statuegroep Coulisse 'staat’ een thuiswedstrijd

Vrijdag maken rond de veertig nationale en internationale personen en groepen hun opwachting in Ede. Voor acht mensen is het vrijdagavond een thuiswedstrijd; het gaat om leden van de Statuegroep Coulisse uit Ede die hun kunsten gaan vertonen.

De Statuegroep is voortgekomen uit de gelijknamige Edese toneelgroep. Miriam Klaassen van de groep: ,,We zijn al een aantal jaren bezig en hebben ook al eens eerder in Ede op het podium gestaan. Vrijdag zijn we er weer met acht mensen. De organisatie van het World living statues festival had gevraagd of we mee wilden doen en dat doen we graag.”

Volledig scherm
Statuegroep Coulisse uit Ede © Statuegroep Coulisse

Statuegroep Coulisse doet al jaren mee aan dit evenement en pakte al eens een tweede plaats op het WK in 2015 en een eerste plek op het NK in 2010. ,,Vanaf dat moment doe je automatisch mee bij de professionals.” Ook zondag zijn ze van de partij op het WK in Arnhem. ,,We staan dan ergens in de buurt van de Eusebiustoren met vier mensen. Ons thema is deze keer ‘tot wederziens',  waarbij we vier mensen uitbeelden die naar Amerika gaan emigreren.”

De levende beelden zijn vrijdag van 19.30 tot 22.30 uur te bekijken in het Edese centrum. 

Volledig scherm
Living Statues by Night had vorig jaar voor het eerst plaats in Ede. FOTOBRONfoto Tamara Reijers IPTCBron Tamara Reijers TR ;# tamara reijers Living Statues By Night Ede;Ede;Nederland © Tamara Reijers
Volledig scherm
© Tamara Reijers

In samenwerking met indebuurt Ede