Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Met bierfles en glas toegetakelde Harskamper wil verdachte vriendin terug naar huis

HARSKAMP - Toen een Harskamper, met beide armen en handen in het gips, uit het ziekenhuis werd ontslagen, zat het hele huis nog onder het bloed. Hij wist toen niet waar zijn vriendin verbleef en dat voelde gek genoeg vreselijk eenzaam. Zij had hem een week eerder met een bierflesje en bierglas toegetakeld. In beide handen waren pezen van zijn vingers doorgesneden.

Dat gebeurde allemaal op 2 augustus, toen zijn inmiddels 47-jarige vriendin met schizofrenie hem aanviel in een psychose. De politie vond de man zwaargewond in de tuin, en nam de vrouw mee naar de cel. Maar nu heeft dat allemaal lang genoeg geduurd voor de Harskamper. Hij wil dat zijn liefde geholpen wordt en weer naar huis komt en gelooft dat zij met de juiste hulp samen verder kunnen.

Grote kans op herhaling

Dat helpen gaat gebeuren als het aan de officier van justitie ligt. Maar voor de terugkeer naar huis vindt de aanklager het nog te vroeg. De aanklager eiste woensdag wegens zware mishandeling 19 maanden cel, waarvan bijna 12 maanden voorwaardelijk.

Als de vrouw dan op 6 maart van de cel naar de kliniek gaat, waar dan een plekje vrijkomt, blijft alleen de voorwaardelijke straf over. De aanklager wil dat deze wel 5 jaar boven haar hoofd blijven hangen, want er is grote kans op herhaling. Pas ná de behandeling van 4 tot 6 maanden kan de vrouw naar huis.

Eerdere voorvallen

Het was niet de eerste keer dat de hulpdiensten eraan te pas moesten komen bij het stel. De rechter zag in het dossier verschillende voorvallen waar de hulpdiensten in 2017 en 2018 aan te pas moesten komen.

De rechtbank doet uitspraak op woensdag 20 februari.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede