Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek aan het natuurgebied Mooi Binnenveld. © ANP

Mooi Binnenveld heeft geld binnen voor Hooilanden

EDE/WAGENINGEN - Het is Mooi Binnenveld gelukt om 400.000 euro in te zamelen voor de aankoop van vijftig hectare terrein in de Binnenveldse Hooilanden tussen de Veensteeg en de Grift. De weilanden worden omgevormd tot natuurgebied. 

Voorzitter Rob Janmaat is opgetogen: ,,Het is ons gelukt, dat voelt heel goed, de betrokkenheid bij Het Binnenveld is inderdaad zo groot als wij hoopten.’’Het grootste deel van het bedrag is bijeengebracht door bijdrages van inwoners van Wageningen, Bennekom, Ede, Veenendaal en Rhenen. Aan hen is voor 235.000 euro aan certificaten verkocht.  

Straatacties

Anderhalf jaar geleden werd een begin gemaakt met de inzamelactie en een forse eindsprint heeft ervoor gezorgd dat het benodigde bedrag bij de jaarwisseling binnen was. Met name een aantal Wageningse straatacties in de laatste maanden van 2018 hebben er voor gezorgd dat de teller naar het streefbedrag is geschoten. Janmaat: ,,Het is prachtig om te zien met welk enthousiasme er door veel mensen aan deze acties is gewerkt.’’  Het gaat om Willem Heemskerk (Boomgaarden), Klaas Swart, Wilma Straatman en Ester Zondervan (Noordwest), Saskia Jacobs (Nieuw Kortenoord) en Verena van den Berg (Wageningen Hoog en Generaal Foulkesweg). ,,En natuurlijk mag de enorme inzet van Driek Enserink niet onvermeld blijven, hij was ongeveer bij elke straatactie betrokken. In totaal hebben deze acties ongeveer 36.000 euro opgeleverd.’’

Koning

De particuliere opbrengsten van de crowdfundingsacties zijn aangevuld door bijdragen van het Cultuurfonds, andere fondsen en subsidie (60.000 euro van gemeente Wageningen). Mooi Binnenveld kreeg een maand geleden nog bezoek van Koning Willem Alexander, die een aantal burgerprojecten in Wageningen kwam bezoeken. Zo kwam hij ook naar de Veensteeg om zich te laten informeren over de bijzondere samenwerking die is opgezet door milieugroepen en boeren in Het Binnenveld.

Weilanden afplaggen

De aannemer is inmiddels al begonnen met het verleggen van een aantal sloten in het gebied en zal in februari de weilanden gaan afplaggen. Door maaisels van het bestaande natuurgebied De Bennekomse Meent uit te strooien op het terrein wordt de natuurontwikkeling gestimuleerd. Ook keert het verdwenen riviertje Kromme Eem weer terug rond de gekanaliseerde Grift. In de zomer van 2021 moeten de Binnenveldse Hooilanden bloeien.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Burgemeester Verhulst: Georganiseerde misdaad? We pikken het niet!
    PREMIUM

    Burgemees­ter Verhulst: Georgani­seer­de misdaad? We pikken het niet!

    EDE - Burgemeesters klagen dat ze steeds meer in de rol van crimefighter worden gedwongen. Burgemeester Bruls van Nijmegen luidt namens zijn 78 burgemeesters in Oost-Nederland de noodklok. Hans Beenakker van Tiel vindt dat hij niet tegelijk crimefighter én burgervader kan zijn. Burgemeester René Verhulst van Ede voelt zich geen sheriff, maar hij heeft er geen moeite mee een vuist te maken tegen de georganiseerde criminaliteit.

In samenwerking met indebuurt Ede