Volledig scherm
Een edelhert is omgekomen nadat deze in volle paniek tegen een boom opliep. © Victor Nuijten / Twitter

Motocrossers jagen edelherten stuipen op het lijf, één kalf overleeft het niet

updateEDE/ WEKEROM - Een jong edelhert is zaterdagmiddag omgekomen op landgoed de Valouwe bij Wekerom, omdat deze was opgejaagd door enkele motocrossers. Dit meldt flora- en faunabeheerder Victor Nuijten van gemeente Ede op Twitter.

Op de Valouwe is het niet toegestaan om met een motor te crossen. Toch waren er zaterdagmiddag minimaal drie motorcrossers aanwezig in het natuurgebied. ,,De crossers zijn niet gezien, maar op basis van de geluiden wordt er ingeschat dat het er drie of maximaal vier zijn geweest’’, meldt de woordvoerder van de Gemeente Ede. ,,Het motocrossen gebeurt regelmatig, ook in de stille bosgebieden’’. 

Zaterdagmiddag rond 15.15 uur schrokken de zeven edelherten dermate van de crossers dat ze in paniek de Wekeromseweg opliepen. Nuijten meldt dat een auto de groep net kon ontwijken. Toch overleefde één kalf het niet. Het kalf liep namelijk in volle vaart tegen een boom. ,,Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een edelhert zich doodloopt. Ook in blinde paniek weten de dieren vaak hun vluchtweg.’’

Nuijten spreekt op Twitter van asociaal gedrag en roept getuigen op om zich te melden bij de gemeente.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede