Volledig scherm
foto ter illustratie.

OM wil hogere straf voor hennep Edenaar

EDE - Drugskwekers zetten een 31-jarige Edenaar zwaar onder druk, zodat hij hen in 2017 toeliet in Sint Anthonis een 'hennepstekkerij' op te zetten. Tegen hem is een celstraf geëist van vier maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

De nu dakloze verdachte stond vrijdag voor zijn hoger beroep bij de rechtbank in Den Bosch. ,,Ik zeg niet dat ik onschuldig ben", zei de Edenaar. ,,Maar een echte keuze had ik niet.”

De Edenaar had een schuld van ruim 6000 euro bij de kwekers. ,,Dat was voor mij onbetaalbaar”, zei hij. Hij huurde net twee maanden een woning van wooncorporatie Mooiland, aan de Wim Verschurenstraat, toen zijn schuldeisers aanklopten. ,,Toen is de ellende begonnen. Ze wilden mijn woning een jaar lang gebruiken. Daarna zou de schuld zijn afbetaald.”

Agenten vielen op 17 augustus 2017 binnen bij de twee-onder-een-kapwoning, na een anonieme tip. Ze troffen een kweekruimte voor hennepstekjes aan, met 4700 stekjes en 168 moederplanten. De stroom werd er illegaal afgetapt.

Voor het blok gezet door hennepkwekers

De Edenaar vertelde meteen zijn verhaal over de hennepkwekers die hem voor het blok hadden gezet. De politierechter geloofde hem in 2018 niet. Die veroordeelde de man als enige dader tot een werkstraf van 240 uur, naast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. 

De Edenaar vond die straf veel te zwaar. Hij raakte na zijn arrestatie zijn woning kwijt en had grote financiële schulden. ,,Als ik zo'n hoge werkstraf krijg, is die onmogelijk te combineren met gewoon werk", zei hij.

Advocaat-generaal Zwarts vond de eerdere straf juist veel te laag.

De rechtbank doet uitspraak over dertien dagen.

In samenwerking met indebuurt Ede