Volledig scherm
© Tamara Reijers

Otterlo moet langer wachten op woningen en nieuwe sporthal

OTTERLO - Otterlo moet nog langer wachten op de komst van nieuwe woningen en een nieuw dorpshuis met Sporthal aan de Weversteeg. Tot grote teleurstelling van het dorp. 

Het project Weversteeg, dat de komst van een multifunctioneel centrum en tientallen nieuwe woningen mogelijk moet maken, valt onder de PAS-regeling. Na een recente uitspraak van het Europees Hof over het Programma Aanpak Stikstof, is er veel onduidelijk over de plannen die te maken hebben met deze regeling. Ede concludeert nu al dat een vergunning voor de wet Natuurbescherming in Otterlo voorlopig niet verleend kan worden. En er zijn nog meer obstakels op de weg voor het Veluwse dorp. Verschillende burgers hebben bezwaar ingediend tegen het bestemmingsplan dat de bouw van de nieuwe woonwijk mogelijk moet maken. 

Bezwaren

De bezwaren tegen het plan komen vooral van natuurorganisaties. Zij verzetten zich voornamelijk tegen de bouw van een rijtje woningen ter hoogte van de straat Onderlangs in Otterlo. Omdat dit bouwplan in hetzelfde project zit als de Weversteeg, lopen beide plannen vertraging op. 

Afgeschreven

De extra jaren uitstel veroorzaakt zorgen bij voorzitter Evert Groeneveld van Otterlo’s Belang. ,,We hebben al heel lang nieuwe woningen nodig in Otterlo. We kunnen de jeugd hier niet houden en dat zie je terug in de ledenaantallen van de school en van de verenigingen. En dat is een probleem.’’ Het uitstel is ook om andere redenen een uitdaging voor verenigingen in het dorp Otterlo. Volleybalvereniging BSVO moet het doen met sporthal de Sero, die eigenlijk tien jaar geleden al afgeschreven was. ,,Het is alsof je je jeugd binnenstapt’’, zegt Groeneveld. Muziekvereniging OBK heeft zelfs geen eigen gebouw meer in het dorp. Ze oefent in Harskamp. ,,Maar ook optreden kunnen ze niet in het eigen dorp’’, zegt Groeneveld. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de verschillende bezwaren. ,,Dit leeft enorm in het dorp. Er ontstaat een soort gelatenheid. We hebben hier heel lang moeten wachten op het nieuwe sportpark en iedereen vreest dat het nu hetzelfde gaat worden. Maar dat kunnen we echt niet gebruiken.’’

Jaren duren

De gemeente Ede denkt nu dat het nog jaren gaat duren voor er nieuwbouw staat in Otterlo.  En dus wil Ede nu onderzoeken op welke manier de huidige sterk verouderde sportzaal toch nog in gebruik kan blijven voor de volleyballers en de kinderen van de Ericaschool. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede