Volledig scherm
De Parklaan met de belangrijkste aanpassingen. © Gemeente Ede

Parklaan kan breder als blijkt
dat nieuwe aanpak niet werkt

EDE - De Parklaan in Ede wordt een weg met twee keer een rijstrook. In eerdere plannen waren dat er twee keer twee. Dat hoeft niet zo te blijven.

Blije gezichten enkele weken geleden toen er een akkoord werd ondertekend over een nieuwe Parklaan. De weg moet onder meer de Enkawijk en de kazerneterreinen ontsluiten en zorgen voor een dusdanig goede afwikkeling van het verkeer dat ook elders in Ede geen files ontstaan. De overeenkomst was een compromis tussen de gemeente Ede en bezwaarmakers. Stichting Milieuwerkgroepen Ede, de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en Edenaar Jan Veldhuis. Die hebben een bezwaar bij de Raad van State liggen, maar zijn bereid dat in te trekken als de gemeenteraad groen licht geeft voor de uitvoering van de nieuwe Parklaan. 

In de gaten houden

De nieuwe weg telt twee keer een rijstrook en dat waren er twee; de maximumsnelheid wordt 50 in plaats van 80 kilometer per uur en fietsers krijgen voorrang op de rotonde bij de Zandlaan. Dit levert minder milieubelasting op, meer woongenot en er hoeven minder bomen te sneuvelen. De meerderheid van de raad staat achter het nieuwe plan, maar met name PvdA en CDA hebben nog wel vragen of de nieuwe Parklaan alle verkeer wel kan afvoeren. Ze vrezen dat de ontsluitingswegen als de Tooroplaan, Zandlaan en Van Balverenweg meer auto’s krijgen te verwerken nu er minder rijstroken komen. 

Verkeerswethouder Peter de Pater verzekert dat de gemeente van meet af aan de verkeersstromen in de gaten gaat houden. Mocht het mislopen dan kan alsnog worden gepraat over verbreding. Dat gaat echter wel extra geld kosten. Overigens verwacht hij dat de nieuwe Parklaan wél gaat werken. Onder meer door ook in te zetten op rijden buiten de spits en andere manieren van vervoer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede