In dit vakantiehuisje in Ede zou Toon R. zijn aangetroffen.
Volledig scherm
In dit vakantiehuisje in Ede zou Toon R. zijn aangetroffen. © Luke Beens/Persbureau Heitink

Politie houdt voortvluchtige Toon R. - neef van Martien - aan in Ede

EDE - Op een vakantiepark in Ede is maandagavond de voortvluchtige Toon R. opgepakt. Justitie ziet deze neef van Martien R. als een van de kopstukken van de woonwagenfamilie uit Oss en omgeving. 

Politie-agenten doorzoeken het woonwagenkamp in Lith, een van de woonadressen van de nu opgepakte Toon R.
Volledig scherm
Politie-agenten doorzoeken het woonwagenkamp in Lith, een van de woonadressen van de nu opgepakte Toon R. © ANP

Toon R. was sinds november 2019 voortvluchtig. Sinds het begin van de Operatie Alfa was de politie naar hem op zoek. Hij stond internationaal gesignaleerd.

Het opsporingsteam kreeg onlangs informatie binnen over de mogelijke verblijfplaats van R. Verder onderzoek leidde de politie naar het vakantiepark in Ede. Daar viel een arrestatieteam vanavond rond 22.00 uur binnen in het huisje waar hij verbleef. De arrestatie verliep zonder problemen..

Het OM beschouwt de 40-jarige R. als een van de kopstukken van een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar al een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Toon R. was als enige nog voortvluchtig en daarmee een van de meest gezochte mannen in Brabant.

Naast lidmaatschap van een criminele organisatie wordt R. verdacht van betrokkenheid bij vuurwapenhandel, vuurwapenbezit en drugsdelicten. ,,De feiten waarvan hij wordt verdacht zijn niet de minste. De kopstukken van de criminele familie hielden zich in onze ogen bezig met zware criminaliteit zoals internationale drugshandel’’, zegt persofficier Janine Kramer.

Hoofdverdachte

Vorige week diende voor de rechtbank in Den Bosch een zogenoemde pro-formazitting waarbij familieleden van Toon R. betrokken waren. Toen bleek dat het OM een familielid van Toon R. , Martien R., als hoofdverdachte ziet van de bende. Die werd vorig jaar november in een woonwagenkamp in Oss aangehouden, evenals zijn zoon Anton en broer Toon.

Martien R. en zijn neef Toon, die maandagavond dus werd aangehouden, werden eerder veroordeeld voor een liquidatie op de A73 in 2008, maar in hoger beroep zijn beiden toen vrijgesproken.

In samenwerking met indebuurt Ede