Volledig scherm
De Mauritskazerne. Hier moet een deel van het World Food Center komen. © DG

Prijsvraag voor nieuwe naam World Food Center

EDE - De komst van het World Food Center (WFC) lijkt door te gaan. Dat bleek tijdens de vergadering in de nacht van donderdag op vrijdag van de Edese gemeenteraad.

 De Edese politieke partijen tonen zich warme voorstanders van het oprichten van een centrum waar de bezoekers hét verhaal verteld krijgen over het effect van voeding op het lichaam, wereldwijde voedseluitdagingen en duurzame keuzes rond voedsel. 

Magere bijdrage bedrijfsleven

Maar de partijen zijn het ook met elkaar eens over de stelling dat de financiële bijdrage van het bedrijfsleven aan de magere kant is. Aan de andere kant vallen de politici ook niet over de hogere bijdrage die de gemeente Ede wordt geacht te leveren. Die was altijd 5 miljoen euro en die wordt nu 6 miljoen euro. Als aan de voorwaarden van de provincie Gelderland is voldaan komt die met 17 miljoen euro over de brug. Het rijk betaalt 5 miljoen euro. 

Harry van Huijstee (PvdA) bracht in herinnering dat het bedrijfsleven in de oorspronkelijke plannen jaarlijks 5 miljoen euro zou overmaken. Nu komt het volgens hem niet verder dan eenmalig 7,5 miljoen euro.

Miljoenenbudgetten

Theo Folmer (SGP) had nog hoop op de miljoenenbudgetten van de marketingafdelingen van de grote bedrijven, zoals FrieslandCampina en Albert Heijn. Maar wethouder Leon Meijer vertelde dat de bedrijven geen reclame maken, zodat hun namen niet zichtbaar zijn. Zodoende zijn de miljoenen van Folmer, die wel voor zondagssluiting pleitte, niet inzetbaar.

De risico's bij een mislukking van het centrum, komt volgens velen vooral op de nek van de overheid te liggen. Maar Meijer is niet al te bang dat het misloopt. ,,De geschatte bezoekersaantallen zijn behoudend opgesteld. Daarnaast zijn we op zoek naar een externe exploitant.’’ Mocht het misgaan dan wil hij vooraf geen middelen reserveren, zoals Timo Harmsen (VVD) opperde.

Prijsvraag

Meijer had ook nog een nieuwtje. Binnenkort komt er een prijsvraag voor een nieuwe naam voor het WFC.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede