Volledig scherm
PREMIUM
Brenno de Winter © Paul Rapp

Privacydeskundige Brenno de Winter: ‘We plukken nu nog de zure vruchten van het techno-optimisme’

het gesprekOpletten en je verstand gebruiken. Dat is de boodschap van privacydeskundige Brenno de Winter. ,,Als een hack of een lek je overkomt, betekent dat niet per definitie dat je stom bent geweest.”

Paspoort
▪ Brenno de Winter groeide op in Ede. Op zijn 6de schreef hij zijn eerste programma, waarmee hij de computer thuis, een P2000t, zijn naam liet printen.
▪ Zijn vader werkte bij een verzekeringsbedrijf en nam zijn zoontje daar geregeld mee naar toe. De bedrijfscomputer daar was de eerste computer die De Winter, onder werktijd, plat legde.
▪ De Winter ging naar het Marnix College in Ede en studeerde kort theologie en daarna ict. Hij programmeerde en specialiseerde zich in kwaliteitssystemen en beveiliging.
▪ Na de aanslagen van 11 september 2001 ging hij ook aan de slag als onderzoeksjournalist. In 2011 kraakte hij de OV-chipkaart en in de maand oktober van dat jaar schreef hij onder de naam Lektober elke dag over een andere privacylek, tot woede van de betrokken bedrijven.
▪ Hij werd in 2011 verkozen tot journalist van het jaar en won voor Lektober een prijs van de Internet Society.
▪ De Winter is inmiddels gestopt als journalist. Hij is getrouwd, heeft een stiefzoon en houdt van varen.

Negen keer werd alles aan en uitgezet voordat het toestel van Air Europa met als eindbestemming Tenerife eindelijk opsteeg. ‘Fijn, we gaan toch nog’, had de vrouw van Brenno de Winter droogjes opgemerkt. De IT-beveiligings- en privacyexpert naast haar had geërgerd mee zitten tellen. 

Even overwoog hij weer uit te stappen: ‘Jongens, hoezo is de boel na negen keer opstarten wél in orde?’ Maar omwille van het vakantiegevoel besloot hij de kans op een crash zakelijk en statistisch te bekijken. Wel twitterde De Winter even later een foto van het wifi-paswoord ‘pal98tenerife’ in het Spaanse hotel: ‘Waar zou ik zijn en wanneer is dit paswoord waarschijnlijk voor het laatst gewijzigd?’

Niet echt bevatten
Opletten en je verstand gebruiken. Dat is de boodschap van De Winter die in de media onvermoeibaar reageert op datalekken, bedrijfscomputers die ineens losgeld eisen en gehackte beveiligingscamera’s in de sauna. Enkele weken geleden deed hij nog zijn best om het nieuws te duiden over de 22-jarige Arnhemmer die 12 miljard gestolen wachtwoorden te koop aanbood.

,,Het nieuws over cybercriminaliteit kunnen we niet meer echt bevatten”, zegt de 48-jarige privacydeskundige die in Ede is opgegroeid. Dat begrijpt hij helemaal. ,,Het overweldigt ons. Die 12 miljard wachtwoorden, dat resoneert niet. Maar een Boeing die uit de lucht klapt door een softwarefoutje, wel.”

Quote

Boeing zou de luchtvaart­nor­men centraal moeten stellen, maar het bedrijf stelt al heel lang de software centraal. Dat wil je echt niet

Brenno de Winter
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede