Volledig scherm
Buurtbewoners van voormalige vuilnisbelt Wekerom maken zich zorgen om het lekken van verontreinigd grondwater na het storten van de fundering van de uitkijktoren (archieffoto). © Herman Stöver

Rechter veegt bezwaren tegen uitkijktoren Wekerom van tafel

WEKEROM - De bouw van het uitkijkpunt op de Belt in Wekerom kan beginnen. De rechter heeft alle bezwaren van omwonenden ongegrond verklaard. Stichting Hoogte 50, een bewonersinitiatief uit Wekerom, wil op de oude vuilnisbelt een uitkijktoren van zes meter hoog aanleggen.

Al in 2013 startte Stichting Hoogte 50 de plannen om bovenop de Belt in Wekerom een uitkijkpunt te realiseren. Omwonenden kwamen vorig jaar in geweer tegen die plannen. Zij maakten zich zorgen over hun gezondheid. 

Scheuren met ‘gekleurd water’

Nadat vorig jaar december de fundering voor de uitkijktoren op de belt was gestort, zagen zijn scheuren ontstaan waaruit ‘gekleurd water’ sijpelt. Ze lieten een bodemonderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau Arcadis. Daaruit bleek dat zowel het water als het zand dat uit de stortplaats stroomt, verontreinigd is.

Middels een rechtszaak probeerden bezwaarmakers de bouw van de toren tegen te houden. Zo zouden er in hun ogen onder andere fouten zijn gemaakt bij het afgeven van de omgevingsvergunning. De rechter oordeelt nu dat die vergunning terecht is afgegeven.

Ook de zorgen over de herstelwerkzaamheden aan de belt, die volgens omwonenden voor de bouw van de toren moeten worden uitgevoerd, legt de rechter terzijde. De gemeente heeft volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat ze na de bouw van de toren herstelwerkzaamheden uitvoert. 

Komende jaren het grondwater controleren

De schade die tijdens de bouw ontstaat, kan dan meteen worden meegenomen. Bovendien heeft de gemeente toegezegd de eerste drie jaar na de bouw, jaarlijks te bekijken of het uitkijkpunt stabiel blijft en blijft zij de komende jaren het grondwater controleren.

De omwonenden hebben zes weken de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Of ze dat ook doen, is nog niet duidelijk. ,,We gaan de uitspraak eerst op ons in laten werken”, laat Simon Blasweiler, advocaat van de bezwaarmakers weten. ,,In de loop van de week nemen we een beslissing.”

Stichting Hoogte 50 wilde niet reageren.

Volledig scherm
© Onbekend

In samenwerking met indebuurt Ede