Volledig scherm
© Herman Stöver

Schaapscheerdersfeest op Ginkelse heide

EDE - Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: op de tweede zaterdag van juni worden de schapen van de Edese schaapskudden op traditionele wijze geschoren. 

Een grote groep scheerders komt naar de kooi op de Ginkelse heide om de schapen ambachtelijk, met de handschaar, van hun wol te ontdoen. Dit onder toeziend oog van de herders Aart en Henk van den Brandhof en de heidekoningin Kathy van den Brandhof die zelf ook de schaar ter hand nam. Het Schaapscheerdersfeest gaat gepaard met een markt met bijpassende producten, andere ambachten en kinderactiviteiten.  

Na afloop van het werd de traditionele scheerdersmaaltijd geserveerd. Geen schapenbout, maar een ouderwetse Veluwse maaltijd die bestaat uit zoute vis, aardappels en boterjus en daarna als toetje warme rijstepap met bruine suiker. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement