Volledig scherm
Camera's. © Wikimedia Commons

SGP: centrum Ede minder veilig met camera’s

EDE - Ede wil het autoverkeer in het voetgangersgebied van het centrum in de gaten gaan houden met camera’s. Nu gebeurt dat nog met paaltjes. De SGP ziet camera’s niet zitten.

De beweegbare paaltjes die het voetgangersgebied in het winkelhart van Ede afschermen van auto’s werken niet goed. Er rijden te veel auto’s door het gebied. Dat zorgt voor overlast bij winkelend publiek, winkeliers en bewoners. 

Camera’s moeten dat beter doen, vindt het college van burgemeester en wethouders. Dat stelde in december voor om de paaltjes derhalve te vervangen door camera’s.

Fysieke barrière

De SGP in Ede ziet helemaal niets in deze maatregel. Raadslid Arnold Versteeg stelde hierover onlangs vragen aan B en W. Hij betoogde onder meer dat ze bij terroristische aanslagen een fysieke barrière vormen voor voertuigen die met geweld het gebied willen binnenrijden.

Door camera’s in te voeren zou die obstakelfunctie verdwijnen en kan iedereen die dat wil zomaar binnenkomen.

Burgemeester en wethouders antwoorden dat nog geen besluit is genomen over definitieve invoering van een camerasysteem. Onlangs is er een bijeenkomst geweest met circa zestig belanghebbenden. Die konden met eigen ideeën komen en commentaar geven op het cameraplan. 

Definitief besluit

B en W voegen er aan toe dat de SGP niet de enige is die vragen heeft gesteld over de veiligheid. Dit thema is ook nog onderwerp van gesprek met onder andere de politie.

Tijdens een tweede bijeenkomt met betrokkenen komt dit nogmaals aan de orde. Daarna pas komt het college met een definitief besluit over invoering van het camerasysteem.    

In samenwerking met indebuurt Ede