Storm maakt volière stuk, nu is Thijs vier parkieten kwijt: ‘Iedereen leeft mee’

EDE - Opeens waren ze gevlogen: zeven van de elf parkieten van Thijs Broers (28) uit Ede-Zuid. Door de storm is in de nacht van zondag op maandag de deur van zijn volière kapot gegaan. De dieren konden zo weg vliegen. 

,,Het was flink janken toen m'n vriendin en ik het ontdekten. Je hecht je toch aan die dieren.” 

‘Zeven parkieten waren weg’

Parkieten in de voliere van Thijs Broers. De meest linkse, derde van links, degene daarnaast en de turqouise parkiet onderin missen nog
Volledig scherm
Parkieten in de voliere van Thijs Broers. De meest linkse, derde van links, degene daarnaast en de turqouise parkiet onderin missen nog © Eigen foto

De Edenaar was maandag stomverbaasd bij thuiskomst na zijn werk. Hij liep naar de deur van de volière en zag  er opeens bar weinig parkieten in vliegen. ,,Ik schrok me dood. Van de elf parkieten die we hebben waren er zeven weg. Ik snapte er eerst niks van.”

Al snel kwam hij erachter hoe het kon gebeuren. Het slot van de deur was kapot. Daardoor kon de deur open en weer dicht waaien.

,,Dat moet 's nachts gebeurd zijn. Het slot moet door de storm stuk zijn gegaan. Ontzettend vervelend. Mijn vriendin en ik zijn erg gehecht aan die dieren. Ik heb haar ooit tijdens onze studententijd twee parkieten cadeau gegaan. Nu, jaren later, wonen we samen en is onze collectie dieren flink uitgebreid.”

Mensen schieten massaal te hulp

Parkieten in de voliere van Thijs Broers
Volledig scherm
Parkieten in de voliere van Thijs Broers © Eigen foto

Hij en zijn vriendin wilden maar één ding: die parkieten zo snel mogelijk terugkrijgen. Daarom lichtte hij de Dierenambulance in en zette hij een oproep op zijn Facebookpagina. Met succes.

Zijn oproep is ongeveer 150 keer gedeeld en leverde een storm aan reacties op. Daardoor heeft hij inmiddels drie van de zeven parkieten terug. 

,,Eentje was terug bij de vorige eigenaar, de anderen kon ik ophalen bij de Dierenambulance. Het is geweldig hoe iedereen zo veel te hulp schiet. Zo bijzonder. Dit geeft me veel vertrouwen in de mensheid", zegt hij. 

Hij had de massale hulp van buurtgenoten niet verwacht. ,,Ik had gedacht dat er vooral negatieve reacties op die oproep zouden komen. Het tegengestelde is waar. Er kwam één mindere reactie. Verder leeft iedereen ontzettend met ons mee.”

Aangevallen door een ekster

Of hij al zijn parkieten nog terugkrijgt? Broers verwacht van niet. ,,Die kans is wel héél klein. Van de vogels die we nu terughebben, was er al één aangevallen door een ekster. Dat we er één of twee terugkrijgen, lijkt me eerder reëel. Ik hoop er enorm op.”

Hij mist zelf nog felgroene, blauwe en turquoise exemplaren. Maar eigenlijk wil hij aan iedereen die een parkiet ziet een dringende oproep doen. ,,Bel altijd de dierenambulance. Je kunt er iemand enorm mee helpen.”

  1. Deze exclusieve beelden bewijzen het: wolven op de Noord-Veluwe breiden territorium uit

    Deze exclusieve beelden bewijzen het: wolven op de Noord-Veluwe breiden territori­um uit

    Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.’’

In samenwerking met indebuurt Ede