Volledig scherm
Impressie van de publieksattractie die onderdeel wordt van het World Food Center in Ede. © World Food Center Development B.V.

Te ambitieuze bezoekcijfers en magere inbreng bedrijven remmen komst WFC Ede

EDE - Het World Food Center Experience (WFC) in Ede is een ‘fantastische ontwikkeling’, maar wel één waar nog een hoop kritische kanttekeningen bij geplaatst kunnen worden. Dat werd woensdag duidelijk op het Gelderse provinciehuis, waar besloten moest worden over een miljoenenbijdrage van de provincie aan het project.

Die steun kwam er vooralsnog niet. Hoewel de meeste fracties enthousiast zijn over het plan, wordt er nog flink getwijfeld aan de bezoekersaantallen waar op gerekend wordt en de deelname van het bedrijfsleven.

In het World Food Center moeten bezoekers hét verhaal te zien krijgen over het effect van voeding op het lichaam, wereldwijde voedseluitdagingen en duurzame keuzes rond voedsel. Ook moeten bezoekers - het WFC richt zich op 8- en 9-jarigen en hun ouders - met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke vraagstukken rond voedsel.

60 miljoen euro nodig

Om het WFC te realiseren is een nog te bouwen pand en zo'n 60 miljoen euro nodig. Ongeveer de helft daarvan moet komen van de gemeente Ede, de provincie, en het Rijk. In het huidige plan wordt daarbij uitgegaan van zo'n 330.000 bezoekers per jaar. Maar dat aantal is veel te ambitieus, vrezen de politieke partijen. ,,Anderhalf keer het bezoekersaantal van Beeld & Geluid”, rekende de PvdA voor.

En wat nou als het WFC geen succes wordt, was een veelgestelde vraag. Er is nu, zo vinden veel Statenleden, te veel onduidelijkheid over wat er gebeurt als die bezoekersaantallen tegenvallen. Het CDA wil de miljoenen wel beschikbaar stellen, maar alleen als er een tweede onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan naar de haalbaarheid van het aantal bezoekers.

Bijdrage bedrijfsleven 

Volledig scherm

Ook over de bijdrage van het bedrijfsleven bestaat nog de nodige onvrede. De financiële lasten worden nu vooral gedragen door overheden, en de inbreng van commerciële partijen is marginaal. Gedeputeerde Bea Schouten zei daarop dat ‘de huidige vorm voldoende de betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven laat zien’. Verder gaf zij aan zo snel mogelijk met een vervolgvoorstel te komen, waarin de vele vragen beantwoord zullen worden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede