Tineke Ouwendijk neemt na 50 jaar afscheid van Gelders Opera- en Operette Gezelschap.
Volledig scherm
Tineke Ouwendijk neemt na 50 jaar afscheid van Gelders Opera- en Operette Gezelschap. © Herman Stöver

Tineke Ouwendijk maakte van amateurgezelschap GOOG een ‘televisiehit’

EDE - Boegbeeld Tineke Ouwendijk neemt na vijftig jaar afscheid van het Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG). ,,Als we niet aan kwaliteit gingen werken, zouden we verzanden in de massa.”

Dat het GOOG van een gezellige amateurvereniging is uitgegroeid tot een semiprofessioneel gezelschap is voor een groot deel te danken aan Tineke Ouwendijk. Vijftig jaar geleden kwam ze bij de club zingen. ,,Het GOOG was toen een leuke amateurvereniging, maar de kwaliteit was niet te vergelijken met nu”, vertelt ze.

Na vijf jaar werd de Edese gevraagd voor een bestuursfunctie en deed ze er alles aan om het gezelschap op de kaart te zetten. 

Quote

Veel mensen menen dat ze goed kunnen zingen, maar een dirigent kan daar heel anders over denken.

,,Als we niet aan kwaliteit gingen werken, zouden we verzanden in de massa. Dat wilden we niet. We trokken beroepskrachten aan als dirigent en pianist. Met een goede artistieke leiding en goede mensen in het bestuur kom je verder”, aldus Ouwendijk, die de laatste jaren de functie van voorzitter bekleedt.

Ook moesten nieuwe leden een stemtest doen. ,,Veel mensen menen dat ze goed kunnen zingen, maar een dirigent kan daar heel anders over denken. Een operaproductie moet van dien aard zijn dat mensen terugkomen. Als je geld vraagt voor een optreden, moet je ook kwaliteit bieden.”

Een keerpunt met Marco Bakker

Tineke Ouwendijk.
Volledig scherm
Tineke Ouwendijk. © Herman Stöver

Een keerpunt voor de vereniging, was toen de gemeente Arnhem het GOOG veertig jaar geleden vroeg om op te treden in de stadhuishal. ,,We wilden iets speciaals, dus stelde ik voor om het samen met Marco Bakker te doen. Dat lukte. De samenwerking beviel zo goed van beide kanten, dat hij ons sindsdien gevraagd heeft voor al zijn tv-shows.”

Daar bleef het niet bij. Zo was het GOOG in de loop der jaren te zien in een keur aan tv-programma’s, zoals All you need is love en Una voce particolare. Het hielp dat Tineke Ouwendijk inmiddels een eigen impresariaat was gestart. 

,,Ik bemiddel tussen zangers en opdrachtgevers en als ik het GOOG ergens mee kan laten doen, zal ik dat niet nalaten. Als ik geen connecties heb, dan maak ik die. Ik ga naar evenementen en ben makkelijk in het maken van contacten. Ik voel gewoon: nu kan ik toehappen en kijken of ik het GOOG erbij kan betrekken.”

Stembanden kwijtgeraakt

Zelf zingt Tineke Ouwendijk al een aantal jaren niet meer in het koor, nadat tijdens een operatie haar stembanden werden geraakt. ,,Daarna klonk mijn stem niet goed meer en besloot ik om te stoppen met zingen. Niemand heeft er iets aan als ik er voor de leuk tussen sta en mijn mond open en dichtdoe.”

Quote

Dat ik stopte met zingen moest ik even verwerken.

Tineke Ouwendijk

Het was een besluit dat ze naar eigen zeggen resoluut heeft genomen. ,,Natuurlijk vind ik het ook jammer. Twee jaar geleden gaf het GOOG een fantastisch kerstconcert in Zieuwent en daar had ik best tussen willen staan. Dat ik stopte met zingen moest ik even verwerken, maar daarna ging ik weer door. Van niks doen word ik moe.”

Wekelijks besteedt Tineke Ouwendijk drie tot vier dagen aan het GOOG. ,,Ik verzorg de publiciteit, neem de techniek door, overleg met de kostuumcommissie en rijd naar opdrachtgevers toe. Soms pak ik te veel op”, geeft ze toe. 

Kan het GOOG eigenlijk wel zonder haar? ,,Ik ben 75 en nu is het tijd om plaats te maken voor een ander. Ik laat de club niet in de steek hoor. Het zou niet correct zijn om ze het nu allemaal zelf maar te laten uitzoeken. Als ze hulp nodig hebben, dan ben ik er.”

‘Sommigen denken wel eens dat we stijve mensen zijn’

Het repertoire van het in 1954 opgerichte GOOG bestaat uit musical, opera en operette. Eén van de hoogtepunten was volgens Tineke Ouwendijk de deelname in 1995 aan het World Liberty Concert in Arnhem, dat door 80.000 mensen werd bezocht en in 40 landen werd uitgezonden.
,,Het GOOG trekt nog steeds veel publiek. Ik denk dat het komt omdat we altijd uitdagingen aangaan. Wij doen wel eens producties die anderen niet doen, zoals de opera Faust. Er was zelfs een wachtlijst voor kaarten”, vertelt ze.
Volgens Ouwendijk is het 60 leden tellende GOOG een hecht gezelschap. ,,We zijn altijd een grote club geweest. Sommigen denken wel eens dat we stijve mensen zijn, zo keurig in het pak. Dat is helemaal niet zo. We hebben hele vlotte jongens en meiden in ons midden. Ik ben trots op de wijze waarop iedereen zijn vrije tijd ten gunste van het GOOG inzet. Als je behept bent met het GOOG-virus, dan kom je er niet meer vanaf.”

In samenwerking met indebuurt Ede