Volledig scherm
Vier weken per jaar zijn herten even geen vrienden © H Ruseler

Transformatie na testosteronboost

natuur van nabijNa een periode van onderduiken vertoonden zij zich weer. Maar nu op plekken ver van waar ik ze in de zomer aantrof. Herten met hangbuiken en tientallen kilo’s zwaarder dan drie weken geleden. Geen wonder dat deze spanne op weg naar de bronst de ‘vettijd’ genoemd wordt. 

Maar er voltrekt zich meer bij de edelhert mannen. De gewoonlijk amicale leden van de herten herensociëteit zijn door een testosteronboost getransformeerd tot gespierde vechtmachines met een gewei en een zeer kort lontje. Bereid om met iedere concurrent de strijd aan te gaan. 

Nu de hinden in hun vruchtbare periode komen en opwindende geuren verspreiden, dalven de herten, pralend, flemend, ejaculerend en burlend door het revier. De bronst is begonnen en elk hert, ouder dan een jaar of 7, is een serieuze speler op dit toneel. 

En de hinden? Zij blijven zichtbaar laconiek onder al dit machogedrag en houden ook nu gewoonweg de regie. Zij bepalen de koers van de roedel bepalen. En ook al probeert het plaatshert uit alle macht zijn zin door te drijven, het heeft te volgen want anders is het zijn harem kwijt. 

Wie van deze krachtpatsers een roedel verovert en de kans krijgt om zijn genen door te geven, is niet zozeer afhankelijk van de grootte van of het aantal zijtakken aan het gewei. Nee: het gaat om mentaal overwicht, kracht en tactiek.

En loopt het hert dan, na de overwinning op een rivaal, als heer en meester rond zijn harem, dan wil dit geenszins zeggen dat hij de gunst van alle hinden heeft. 

Vaak heb ik een hinde de bronstroedel zien verlaten om elders een betere casanova of wellicht haar echte liefde te ontmoeten. Half oktober is de bronst voorbij en dat is voor de vechtersbazen maar goed ook.

Tientallen kilo’s lichter en afgemat duiken ze een poosje onder. In november kom ik ze weer tegen. Gemoedelijk lopen ze dan samen met hun oude rivalen, alsof er niets is gebeurd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede