World Food Center Artist zoals het er uit zou gaan zien.
Volledig scherm
World Food Center Artist zoals het er uit zou gaan zien. © World Food Center

Twijfel groeit over World Food Center, gemeente Ede lijdt 19,7 miljoen verlies

EDE - Het prestigieuze plan voor attractiepark World Food Center in Ede ligt onder vuur. De gemeente Ede moet er vele miljoenen in stoppen, maar het politieke draagvlak brokkelt af nu de kosten voor de bouw steeds verder oplopen. ,,Ik kan het op straat amper nog verkopen.’’

Het World Food Center ligt politiek Ede zwaar op de maag. Voor het eerst pleit de gemeenteraad van Ede voor een zogeheten exit-strategie, een manier om van het park af te komen.  

Ede blijkt 19,7 miljoen euro verlies te lijden op de grondverkoop voor het World Food Center. Het attractiepark ‘voor voedsel en beleving’ moet jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit het hele land trekken.   

Poll

Wat een kortzichtige opstelling. Dat verlies verdient het WFC straks met gemak terug

  • Eens (18%)
  • Oneens (82%)
3616 stemmen

De balans is verdwenen

Quote

Er zitten te veel open eindes aan.

Gerrit Flier, SGP raadslid

PvdA-raadslid Harry van Huijstee vindt dat de gemeente serieus moet overwegen om te stoppen met de ontwikkeling van het belevingspark dat bij het World Food Center moet komen. Van Huijstee was de wethouder van financiën die eerder het plan voor het voedselpretpark nog met verve verdedigde, maar inmiddels niet meer. 

 ,,Als ik in 2012 wist dat het plan er nu zo uit zou zien, had ik het niet verdedigd. Het WFC kan ons veel banen opleveren, dacht ik altijd, maar is dat nog in balans met de kosten? Ik kan het op straat amper nog verkopen.’’

De Edese raad brak zich vorige week flink het hoofd over de stijgende kosten van het WFC voor de gemeente. De  gemeente lijdt 19.7 miljoen euro verlies op de verkoop van de voormalige kazernes aan de stichting die het WFC gaat ontwikkelen.

De gemeente heeft in 2011 flink moeten lenen om die kazernes te kopen en krijgt daar maar geen geld voor terug. Elke dag dat er niet gebouwd wordt op het WFC-terrein, kost het de gemeente 3.000 euro. 

De ambtelijke voorbereiding voor de attractie kostte Ede al ruim 6 miljoen euro en de gemeente wil nog eens datzelfde bedrag investeren én 25 miljoen geld lenen aan het WFC.  

Pijnpunten

Zeker nu de gemeente in financieel zwaar weer zit,  voelen raadsleden zich daarbij steeds ongemakkelijker. ,,Er zitten te veel open eindes aan’’, aldus SGP raadslid Gerrit Flier. De SGP vormt de grootste partij in de raad van Ede. 

Hij wijst het grote pijnpunt aan voor de gemeente: een nieuw op te richten stichting die de attractie gaat bouwen, heeft maar twee grote aandeelhouders: de gemeente Ede en de provincie Gelderland. Bedrijven als Friesland Campina en Albert Heijn blijven alleen langs de zijlijn actief.

,,Daar maken we ons echt zorgen over’’, zegt Flier. ,,Er wordt wel eens een vergelijking gemaakt met het fiasco van Dierenpark Emmen. Dat scenario wil je liever niet.’’ 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede