Volledig scherm
Grote drukte voor en achter de kassa bij Jaco Vuurwerk in Ede. © Herman Stöver

Verbod afsteken vuurwerk gaat Ede te ver

EDE - Liefhebbers van vuurwerk afsteken in de gemeente Ede hoeven niet bang te zijn dat ze hun hobby in de nieuwjaarsnacht niet meer kunnen uitoefenen.

Een algeheel vuurwerkverbod zou in theorie een eind maken aan alle overlast van vuurwerk. Toch gaat dit middel het college van burgemeester en wethouders van Ede te ver om dit af te dwingen. B en W geven twee redenen voor dit besluit: een gebrek aan handhavingscapaciteit en voorstanders van het afsteken van vuurwerk worden door deze maatregel gedupeerd. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. 

Overigens is het ministerie van Justitie en Veiligheid op dit moment in overleg met de Tweede Kamer in overleg om een dergelijk verbod wettelijk mogelijk te maken.

Bekende personen

Om de overlast van vuurwerk met oud en nieuw (van 18.00 tot 02.00 uur, daarbuiten is het sowieso verboden) te beperken zien B en W meer heil in meer voorlichting en preventiemaatregelen. Dat gebeurt nu al veel, maar het kan nog beter, menen ze. Het zou hierbij een idee kunnen zijn om landelijke of plaatselijke bekende personen bij de vuurwerkcampagne te betrekken. Nadeel van meer voorlichting zou kunnen zijn dat de overlast gevende doelgroep niet wordt bereikt.

Ede heeft de afgelopen twee jaar al positieve ervaringen opgedaan met vuurwerkvrije zones rond onder meer verpleeghuizen, het ziekenhuis en kinderboerderijen. Bij de vorige jaarwisseling kende de gemeente tien vuurwerkvrije gebieden. Volgens burgemeester en wethouders is er veel draagvlak onder de bevolking. Uitbreiden van het aantal vuurwerkvrije zones zou dan ook een goed middel kunnen zijn om vuurwerkoverlast te verminderen. Ook hier geldt dat er een niet genoeg capaciteit is om overtreders te betrappen.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Daarnaast ziet het gemeentebestuur een experiment met vrijwillige vuurwerkvrije zones wel zitten. Als er genoeg burgers aangeven zo’n zone in hun buurt te willen hebben, dan is het draagvlak in elk geval groot. Nadeel is dat er conflicten zouden kunnen ontstaan met wijk- of straatbewoners die juist wel vuurwerk willen afsteken. Bij deze maatregel is er geen handhaving door de politie of toezicht.

De afgelopen twee jaar is er met succes een vuurwerkshow gehouden in de Enkawijk. Dat was een succes, maar is relatief wel duur. Dat geldt ook voor een systeem dat vuurwerk detecteert. Verminderen van het aantal verkooppunten van vuurwerk of het instellen van zones waar juist wel vuurwerk mag worden afgestoken ziet het college niet zitten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede