Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verdachte van aanrijden mensen en bekrassen auto’s Ede blijft vast, geen psychiater beschikbaar

ARNHEM - Een 29-jarige Edenaar die wordt verdacht van pogingen doodslag door het bijna aanrijden van twee voetgangers en het bekrassen van een serie auto’s in Ede op 4 augustus, blijft voorlopig in de cel zitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem besloten, nu blijkt dat de rechtszaak nog lang op zich laat wachten.

Een psycholoog en psychiater moeten de destijds mogelijk verwarde man onderzoeken. Maar aan speciale psychiaters en psychologen die voor rechters kunnen rapporteren is een groot tekort, zodat de man voorlopig op een wachtlijst komt.

Daarnaast melden zich nog altijd mensen wiens auto’s bekrast zijn. Op de dagvaarding staan nu drie concrete gevallen die het OM denkt te kunnen linken aan de verdachte. Maar in totaal zouden er 300 bekrassingen gemeld zijn, waarvan 48 gevallen kansrijk zouden zijn om te onderzoeken voor de strafzaak.

Tijdelijk op vrije voeten

Omdat het lang dreigt te gaan duren, had de advocaat van de man een plan bedacht om zijn cliënt uit de cel te krijgen. Samen met de psycholoog en psychiater waar de man voor zijn aanhouding al in behandeling was. De man zou bij zijn ouders in huis mogen wonen in plaats van zelfstandig, en de behandelaars zouden meerdere keren per week naar hem toe gaan. Hij zou huisarrest moeten krijgen en een verbod om motorvoertuigen te besturen.

De rechtbank vond dat niet veilig genoeg, nu de rechters eigenlijk nog niet weten wat er in het hoofd van de man omging terwijl er zo’n ernstige beschuldiging op tafel ligt. De zaak gaat volgend jaar verder.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede