Volledig scherm
Vrijwilligers van de Voedselbank Ede. © Arjan van Bruggen

Voedselbank Ede zoekt sponsors om financiële problemen op te lossen

Voedselbank Ede heeft zijn hoop gevestigd op ondernemers. Door de hulp van bedrijven en fondsen te vragen, wil de vrijwilligersorganisatie ervoor zorgen dat ze ook in 2020 voedselpakketten kan blijven aanbieden.

De eerste bedrijven hebben zich al gemeld, vertelt Rob Magendans, vrijwilliger bij de voedselbank. ,,Het gaat onder meer om het Rabobank Coöperatiefonds, De Heus Diervoerders en Stichting Idee in Uitvoering.‘’

Maar de bijdragen van deze en andere bedrijven en fondsen zijn nog niet voldoende om alle kosten te dekken die de organisatie komend jaar verwacht te maken. Momenteel maken 265 mensen uit 85 gezinnen wekelijks gebruik van de Voedselbank Ede. De meeste donaties aan de organisatie zijn nu nog afkomstig van kerken en particulieren. In totaal hoopt de voedselbank dit jaar nog 15.000 euro op te halen bij ondernemers.

Genoeg hulp voor gezinnen

De voedselbank liet eerder dit jaar weten financieel in de problemen te komen. De vrijwilligersorganisatie is al lange tijd met de gemeente in gesprek in de hoop dat ze structurele subsidie van de gemeente kan krijgen. Die heeft tot nu toe steeds nul op het rekest gegeven als het gaat om subsidie. Wel heeft ze meegezocht naar een alternatieve locatie. Ede meent dat er bij de gemeente genoeg hulp voorhanden is voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. In 2017 kreeg de voedselbank voor het laatst subsidie van de gemeente.

Vooral de huur van het pand is een flinke kostenpost. ,,Tot nu toe zijn alle opties die het bestuur heeft onderzocht voor verhuizing nadeliger gebleken”, zegt Magendans. ,,Het bestuur gaat hierover binnenkort verder in overleg met de gemeente.”

Quote

Iedereen komt langs, soms zelfs onderne­mers die failliet raken. Iedereen kan het overkomen.

Rob Magendans, Vrijwilliger bij de voedselbank Ede

Hij benadrukt dat de voedselbank zich met deze actie niet wil afzetten tegen de gemeente. ,,We blijven goed met elkaar in gesprek.”

Magendans, zelf ondernemer, is sinds vijf paar jaar vrijwilliger bij de voedselbank. ,,Ik heb heel bewust ervoor gekozen niet in het bestuur te gaan zitten maar mee te helpen met de uitgifte. Maar nu we in deze situatie zitten, wil ik wel graag mijn ondernemersnetwerk aanspreken. Iedereen komt langs, soms zelfs ondernemers die failliet raken. Iedereen kan het overkomen. Bovendien: We gaan voedselverspilling tegen.”

In totaal zijn er bij de Voedselbank Ede veertig vrijwilligers in de weer die voedsel ophalen, pakketten samenstellen of in het bestuur zitten.

In samenwerking met indebuurt Ede